Gyanu, o tânără mamă de 23 de ani, și Rhythm, bebelușul ei de 6 luni, sunt nevoiți să stea într-un spital, alături de alte câteva sute de persoane, sub supravegherea cadrelor medicale.

Când cutremurul s-a abătut asupra orașului lor, în 25 aprilie, singurul gând al lui Gyanu a fost de a-și strânge la piept copilul în încercarea disperată de a-l proteja cu propriul corp de cărămizile și bucăţile de beton care cădeau peste ei. Micuțul Rhythm a scăpat nevătămat însă tânăra mamă a suferit leziuni la nivelul coloanei vertebrale, starea ei de sănătate fiind îngrijorătoare. Casa în care locuiau e la pământ și bunurile lor nu au putut fi recuperate. Din această cauză, ei se numără printre cele 400.000 de persoane care nu au mai au unde să locuiască și a căror siguranță în viitor depinde de sprijinul comunității internaționale acordat în reclădirea vieții lor.

Copiii din Nepal vor avea nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru a reconstrui 5.000 de școli distruse și repararea celor care au fost deteriorate – în caz contrar, acest dezastru amenință să priveze mii de copii de dreptul lor de bază la educație pentru luni de zile, sau chiar pentru ani ce vor urma. Rutina şcolară este una dintre cele mai bune metode pentru copii de a reveni la un sentiment de normalitate și a vorbi despre experiențele lor cu colegii, ajutându-i să se recupereze din trauma dezastrului.

Save the Children distribuie ajutoare într-unele dintre cele mai afectate zone din Nepal, inclusiv Gorkha și Valea Kathmandu. În ciuda provocărilor de pe teren, echipa aduce provizii pe cale aeriană și rutieră pentru a reface stocurile diminuate. 136 de tone de ajutoare urmează să aterizeze în țară în următoarele zile – printre care se număra apă, săpun sau echipamente medicale dar şi mii de pături şi prelate, ce vor sosi pe cale rutieră, din India.

“Lansăm şi noi, Salvaţi Copiii România, un apel de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili din Nepal, care au nevoie de noi. Puteţi să donaţi 2 euro la SMS 8825 şi veţi contribui la distribuirea ajutoarelor vitale. Suntem în legătură strânsă cu colegii noştri de la Save the Children Nepal, iar fondurile strânse vor ajunge la ei în cel mai scurt timp”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Mai multe informaţii despre campanie şi despre posibilitatea de a dona online, pe pagina Salvaţi Copiii
Photo Credit: Tom Van Cakenberghe/Save the Children