Scenariu groaznic pentru PNL și Klaus Iohannis. Deși Viorica Dăncilă a fost data afară de la Guvern prin moțiune de cenzură, Executivul PSD are de câștigat din criza politică. Mai mult, Dăncilă poate intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care PSD face tot posibilul să împingă votul pentru noul Guvern în săptămâna primului tur al alegerilor prezidențiale.
Unul dintre scenariile luate în calcul pe scena politică este cel al boicotului. Parlamentarii PSD nu participă la ședința de plen, iar votul este amânat până cel puțin după primul tur al alegerilor prezidențiale. Nu este exclus ca la ședința următoare, din nou, în urma boicotului PSD, la care s-ar putea alătura și alte partide, votul să nu aibă loc. Astfel, Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale.
Dar asta nu e tot. În cazul în care Guvernul Orban cade la vot, iar președintele Klaus Iohannis va face o nouă propunere în persoana aceluiași Ludovic Orban social democrații iau în calcul același boicot care ar putea prelungi perioada în care Viorica Dăncilă se află la butoanele puterii.
Dacă Guvernul Orban nu strânge cele 233 de voturi necesare învestirii, Președintele Klaus Iohannis îl poate propune pe Ludovic Orban de mai multe ori, chiar dacă Constituția prevede că dacă a două propunere de premier este respinsă, se poate ajunge la alegeri anticipate.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat la Digi24 că se consideră o singură propunere, dacă președintele numește aceeași persoană, motiv pentru care și dacă Guvernul Orban va fi respins a doua oară de Parlament, nu se declanșează procedura anticipatelor. Această situație nu face altceva decât să prelungească interimatul Vioricăi Dăncilă.
Zegrean a mai spus că Viorica Dăncilă poate fi premier până după alegerile prezidențiale, adică cel puțin până la începutul anului 2020, dar și până la finalul mandatului, la finalul anului viitor.
La cum arată lucrurile în acest moment, Ludovic Orban mai are nevoie de cel puțin 10 voturi pentru a putea ajunge la Palatul Victoria. Lucrurile se complică însă în momentul în care Parlamentul respinge învestirea Guvernului.