Liderul grupului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut luni că după 15 mai, în România, nu vor mai fi restricţii, pentru că Guvernul a trimis în Parlament foarte târziu proiectul de lege privind situaţia de alertă, iar documentul nu va putea fi pus în aplicare imediat după starea de urgenţă.

„Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă. Acest Guvern incompetent a anunţat de două săptămâni deja faptul că starea de urgenţă va fi ridicată. E adevărat că nu au găsit nimic să pună în loc, nu au făcut nimic în această perioadă, în afară de tunuri pentru firmele de casă. Orban şi miniştrii dânsului se contrazic de două săptămâni cu privire la relaxarea unor măsuri, însă românii nu ştiu ce se va întâmpla după 15 mai. Astăzi l-am auzit pe premier sunând că au depus un proiect de lege care aşteaptă să fie trecut de urgenţă prin Parlament în ziua de joi, astfel încât vineri să fie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

Simt nevoia să îi spun premierului (…) că habar n-are cunoştinţe elementare cu privire la Constituţie. Articolul 84 din Constituţie spune că după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională. După aceste două zile, după ce preşedintele promulgă, e nevoie de trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă că, practic, din data de 15 mai nu vom mai avea niciun fel de restricţii în România, pentru că acest Guvern, în loc să se ocupe din timp de redactarea şi de depunerea unui proiect de lege în acest sens, pierde vremea angajând chelneri şefi de spitale”, a spus Simonis la Palatul Parlamentului.

„Românii vor putea să iasă pe stradă fără restricţii şi fără să ştie ce trebuie să respecte”

El a adăugat că Guvernul a refuzat constant în ultimele două săptămâni să dialogheze cu Parlamentul.

„Faptul că sunt incompetenţi este extrem de grav, faptul că sunt şi făloşi şi nu încearcă să comunice cu cei care se pricep la legislaţie este cu atât mai grav. Guvernul ne cere de asemenea să votăm această stare de alertă. Trebuie să vedem în primul rând dacă se respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. De asemenea, trebuie să vedem dacă nu se dă drumul din nou liber la achiziţii făcute de la clientela de partid, cum există exemple numeroase în acest sens, la preţuri trucate. Cel mai grav este faptul că după 15 mai, din cauza incompetenţei criminale a Guvenului, românii vor putea să iasă pe stradă fără restricţii şi fără să ştie ce trebuie să respecte”, a menţionat el.

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieţii cetăţenilor şi a sănătăţii persoanelor fizice în perioada următoare, pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă şi, în absenţa unor reglementări clare de lege în acest context, atât viaţa românilor, cât şi sănătatea lor fizică ar putea fi puse în pericol. De aceea, Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă”, a declarat Dancă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a precizat că prevederile proiectului de act normativ vizează, în mare parte, chestiuni care „au fost reglementate pe perioada stării de urgenţă, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă şi care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament”.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea