În documentul publicat de Guvern se arată că rațiunea noii legi este tocmai aceea de a constitui temeiul legal al restrângerii exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale pentru cetățenii României.

Astfel, românii se vor confrunta cu o serie de noi restricții pe care autoritățile le vor impune după data de 15 mai.

Totuși, în proiectul de lege se precizează că noile măsuri restrictive întrunesc condițiile consacrate în Constituția României.

Legea, dezbătută în Parlament

Premierul Orban a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a proiectului în Parlament.

”Suntem în situația în care Curtea Constituțională a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru lupta împotriva acestui virus. Pe data de 15 se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea desfășurată în ultimele trei luni.

Lupta împotriva epidemiei a început înaintea declarării stării de urgență. E clar că decizia Curții Constituționale limitează foarte mult marja de mișcare și, pentru a avea deplină legitimitate, am decis să elaborăm acest proiect de lege”, a declarat luni Premierul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a anunțat redeschiderea magazinelor sau a centrelor comerciale care au „acces asigurat din afara incintei”, dar și noi reguli pentru desfășurarea activităților economice.

Se deschid magazinele cu acces stradal

”Sunt prevăzute reglementări în ceea ce priveşte desfăşurarea unor activităţi economice şi sociale. În domeniul economic, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în aceste spaţii, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room service sau livrare la clienţi.

Pe perioada stării de alertă, se pot suspenda comercializările cu amănuntul şi serviciile în centre comerciale, cu câteva excepţii, cum ar fi magazinele de electronice şi electrocasnice.

Este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale cu acces asigurat din afara incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului. Aici sunt prevăzute câteva excepţii.

Pentru operatorii care îşi desfăşoară activităţile în centrele comerciale, precum cele de îngrijire personală, stomatologice, optică medicală, curăţătorii şi altele”, a declarat luni Dancă.

VEZI DOCUMENTUL AICI.