Dacă o cultivați și o recoltați corect, sfecla roșie poate fi savurată de vara până iarna. Sfecla roșie nu va fi la fel de mofturoasă ca porumbul sau la fel de sensibilă ca sparanghelul. Semănată primăvara, sfecla se poate recolta pe tot parcursul verii.

Bulbii de sfeclă roșie pot fi folosiți imediat pentru consum sau buni pentru conservare. Dacă doriți să depozitați sfeclă roșie pentru la iarnă, se recomandă să selectați bulbii recoltați din plantarea anterioară. Scoateți cu grijă bulbii din pământ, nu tăiați rădăcina!

Iată cele mai importante greșeli de cultivare a sfeclei roșii, conform HomesandGardens

Cele mai frecvente greșeli de cultivare

Deoarece sfecla roșie este considerată una dintre legumele cel mai ușor de cultivat, mulți grădinari petrec mai mult timp gândindu-se  ce soi să aleagă, decât cum să le cultive corect. Iată de ce trebuie să țineți cont când cultivați sfecla dacă vreți o recoltă bună.

1. Nu semănați sfecla prea devreme

S-ar putea să fiți nerăbdători să cultivați sfeclă roșie, dar așa veți face una dintre cele mai mari greșeli de cultivare. Este tentant să semănați devreme. Cu toate acestea, sfecla se dezvoltă rapid doar dacă are acces la căldură și lumină suficientă, la adăpost și la condiții uniforme de creștere. Nu trebuie să expuneți puieții tineri la înghețurile târzii de iarnă sau la valuri de frig. Nu vor germina deloc dacă nu au condiții calde.

2. Zona de cultivare trebuie fertilizată din toamnă

Dacă dorești să consumi sfeclă roșie pe timp de vară, atunci perioada de plantare a sfeclei este luna aprilie. E important să știți că dacă ați fixat această perioadă pentru plantare, terenul trebuie pregătit din toamnă. Așadar, zona de plantare trebuie fertilizată din toamnă. Fertilizarea se realizează prin gunoi de grajd bine descompus.

În lipsa gunoiului de grajd, puteți administra îngrășăminte chimice pe bază de fosfor, azot, potasiu, bor și magneziu. Primăvara, în luna aprilie, solul trebuie fertilizat din nou, însă cu îngrășăminte cu o cantitate mare de azot.

Nu o mai cultivați în locuri neprielnice

Deși sfecla roșie se descurcă bine într-o varietate de soluri, nu o vor ajuta solurile compacte pe bază de argilă sau solul uscat. Veți obține sfeclă mai bună în soluri fertile, nisipoase și lutoase.

Alegeți un sol bine drenat pentru o creștere optimă. Greblați pământul cu câteva săptămâni înainte de însămânțare sau plantare pentru a-l afâna. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la îndepărtarea oricăror pietre sau resturi care ar putea împiedica creșterea rădăcinilor sau ar putea face ca sfecla roșie să fie deformată.

4. Nu le cultivați prea aproape

Poate cea mai mare greșeală de cultivare este să lăsați fiecare răsad în locul său, în speranța unui randament mai mare. Dimpotrivă, veți ajunge la recolte mai mici sau slabe.

„Densitatea cultivării este cel mai important factor atunci când se obține cea mai bună dimensiune și formă”, spune experta Susan Florence.

„Densitățile mari dau o cantitate mai mare de sfeclă mică, în timp ce densitățile mici produc o cantitate de sfeclă mai mare.” După cum subliniază Florence, creșterea prea apropiată poate duce la pirozie și distorsiuni.

5. Nu udați corect

Una dintre cele mai mari greșeli de cultivare implică udarea. Se spune sfecla roșie este 75% apă, de aceea sănătatea și gustul său se bazează pe udarea continuă și generoasă.

Cel mai important este să fiți atenți la schimbările de temperatură și la condițiile de creștere. Chiar și câteva zile fără apă pot duce la legume uscate sau crăpate – iar o săptămână de neglijare a sfeclei poate însemna culturi cu gust lemnos. De asemenea, deoarece sfecla se maturizează atât de repede, udarea făcută în mod necorespunzător poate avea rapid consecințe devastatoare.