Programul a fost lansat saptamana trecuta si are doua sectiuni:
A) – Reuniuni ale cetatenilor si autoritatilor oraselor infratite
B) – Conferinte pe teme europene legate de infratirea institutionala plus seminarii de instruire si de
informare. Pot solicita finantare autoritati urbane din statele membre ale Uniunii Europene si din statele candidate, autoritati locale si regionale, precum si federatii si asociatii ale autoritatilor locale.
Conditii de finantare: cererile trebuie sa implice municipalitati din cel putin doua tari eligibile, dintre care cel putin una sa fie stat membru al Uniunii Europene. Se pot solicita intre 2.000 si 50.000 de euro pe proiect. Programul are cinci etape, pentru care primul termen limita este 18 octombrie, iar ultimul:
17 iulie 2003. Mai multe detalii pot fi aflate pe site-ul www.infoeuropa.ro
ing. Grig Bute: „Fratele meu este un mecanic auto foarte solicitat si isi desfasoara activitatea intr-o asociatie familiala infiintata in 1992. Intrucat are deja foarte multi clienti, ne-am gandit ca este momentul de a mari afacerea. Ideea ar fi de a angaja personal (patru mecanici pentru inceput) si de a construi o cladire pe care sa o dotam cu echipamentele necesare.
Este nevoie sa infiintam o societate pentru noile conditii de activitate (din cate stiu, asociatiile familiale nu pot angaja personal)?
Exista vreun program de finantare care sa ni se potriveasca? Am prefera, desigur, programele cu
componenta nerambursabila,
pentru ca economiile noastre si imprumuturile de la prieteni ating (in cel mai fericit caz) suma de 10.000$ si apreciem ca investitia necesara va fi mult mai costisitoare.”
Chiar in acest numar gasiti informatii despre programe de finantare pentru instruire si consultanta, ar putea sa va ajute sa va ganditi mai bine
afacerea. In rest, programele pentru IMM-uri sunt putine, iar dintre cele in curs mentionam programul de credite cu o componenta nerambursabila Phare (20-25%), derulat prin BCR. Pe de alta parte, o asociatie familiala nu are acces la programele de finantare, astfel incat infiintarea unei firme se impune din acest punct de vedere. Dar nici asa lucrurile nu stau foarte simplu, pentru ca, in general, au castig de cauza firmele cu experienta si care au resurse financiare.