Noul model dispune de un șasiu care a fost reproiectat în totalitate, având în dotare o ​​direcție electromecanică, motoare eficiente, soluții ingenioase pentru încărcare, multiple variante pentru producătorii de suprastructură, scaun ergonomic pentru șofer și un număr însemnat de sisteme de asistare a conducătorului auto.

Având direcție electromecanică, utilizată în exclusivitate și în premieră în această clasă de autovehicule, noul Crafter oferă în dotarea standard, sistemul de control al stabilității (ESC), generația 9i, care include printre altele, sistemul de control al tracțiunii, sistemul de evitare a blocării roților la frânare, sistemele ce previn tendința de balans și de răsturnare, sistemul de control al frânării în curba. De asemenea, în dotarea noului model intră sistemul automat de frânare post-coliziune și sistemul de asistență pentru vânt lateral. Si dacă sistemele de siguranță din echiparea standard nu sunt suficiente, puteti alege dintr-o gamă foarte extinsă de dotari opționale ca sistemul activ de menținere a benzii de deplasare (Lane Assist), sistemul inteligent de asistență la parcare (Park Assist), sistemul de asistență la manevrarea unei remorci (Trailer Assist), sistemulul tempomat adaptiv „ACC Follow to Stop”, sistemul de frânare de urgență (Front Assist), comanda automată de reducere a fazei lungi prin sistemul de asistență pentru sistemul de iluminat și multe altele. Sistemele de siguranță pasivă disponibile includ – alături de airbagurile frontale, laterale și cele pentru cap, pentru șofer și pasagerul față – o cameră video spate, un sistem de avertizare pentru traficul din spate și protecție laterală bazată pe senzori care a fost dezvoltată special pentru noul Crafter.

Conform producătorului, noul Crafter oferă diferite soluții bine gândite pentru producătorii de suprastructuri: o podea de încărcare universală opțională este prevăzută cu mecanisme de montare pentru rafturi, pentru ca sistemele de rafturi existente din autovehiculele închiriate sau modelele anterioare să poată fi instalate pentru toți furnizorii obișnuiți de soluții personalizate. În plus, noul Crafter va fi primul autovehicul din clasa sa care va oferi echipamente modulare suplimentare opționale.

Motoarele Euro 6 bazate pe platforma diesel modulară („MDB”) au fost configurate special pentru noul Crafter. Motorul de 2,0 l TDI, care a fost dezvoltat special pentru autovehiculele comerciale este disponibil cu tracțiune față la trei niveluri diferite de putere pentru piețele Euro 6: 75 kW (102 CP), 103 kW (140 CP) sau în varianta BiTurbo TDI cu 130 kW (177 CP). În varianta cu tracțiune față sau integrală, motorul cu capacitate cilindrică de 1968 cc este montat transversal și este înclinat la opt grade spre puntea față, lucru ce conduce la reducerea lungimii consolei față  și, prin urmare, asigură mai mult spațiu pentru șofer și compartimentul de marfă. Toate motoarele sunt prevăzute cu  sistem stop-start. Din luna aprilie 2017, grupurile motopropulsoare din ofertă vor fi completate de sistemul de tracțiune integrală 4Motion.

Prețurile fără TVA pentru noul Volkswagen Crafter încep de la 22.703 euro.