Pandemia cu noul coronavirus a generat o nouă ordine mondială şi Uniunea Europeană va putea rămâne puternică în acest nou cadru doar dacă îşi găseşte numeroşi aliaţi, a declarat luni la Tbilisi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după convorbiri cu omologul său georgian David Zalkaliani, transmite MTI.

Programul de Parteneriat Estic este una dintre cele mai importante politici UE

Szijjarto l-a asigurat pe omologul său de susţinerea fermă a Ungariei faţă de Georgia şi pentru integrarea ei rapidă şi de succes în Uniunea Europeană, menţionând că programul de Parteneriat Estic constituie una dintre cele mai importante politici ale UE.

Ungaria are 15 ofiţeri în cadrul misiunii de observare a UE din fosta republică sovietică din Caucaz, iar un diplomat ungar acordă asistenţă Ministerului georgian de Externe, a menţionat ministrul.

Szijjarto a mai amintit că dintre statele care nu sunt membre ale NATO Georgia contribuie cel mai mult per capita la operaţiunile Alianţei şi deci merită să se alăture planului de acţiune în vederea aderării la alianţa militară occidentală.

Se dorește cooperarea între firmele din Ungaria și cele din Georgia

Ministrul ungar de externe a mai spus că banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 135 milioane de dolari în vederea întăririi cooperării între firmele din Ungaria şi cele din Georgia şi că cele două ţări au semnat de asemenea un acord cultural şi au ajuns la un acord privind extinderea cooperării în planul învăţământului superior.

El a mulţumit totodată guvernului georgian pentru că a permis Ungariei să ridice un monument în memoria prizonierilor de război din cea de-a doua conflagraţie mondială deţinuţi pe teritoriul său. Circa 6.700 de prizonieri de război unguri au fost deţinuţi în Georgia şi circa 500 dintre ei au murit.

Ungaria şi Georgia au creat un grup de lucru pentru a monitoriza situaţia pandemiei şi pentru a pregăti rapoarte cu privire la momentul în care ar putea fi relaxate sau ridicate restricţiile între cele două ţări, a mai adăugat Peter Szijjarto, potrivit căruia cooperarea dintre cele două ţări a devenit mai puternică în timpul pandemiei.