Modalitatea de calcul a rezervelor pentru daunele auto produse, dar neavizate se modifică la mijlocul anului. Efectele vor fi vizibile însă abia în decembrie, când se vor majora cel mai probabil noile tarife RCA.

Ofertele pentru încheierea poliţelor auto obligatorii vor arăta, din decembrie, altfel decât ne-au obişnuit până acum societăţile de asigurări. Proprietarii de maşini vor afla astfel că vremea discounturilor uriaşe, a promoţiilor şi reducerilor de tarife, indiferent de tipul maşinii sau de istoricul şoferului, a trecut. Discrepanţele dintre primele de asigurare percepute de diverse companii pentru poliţele încheiate pe 2009 se vor diminua, iar „ofertele de poliţe RCA vor tinde să devină comparabile“, spune Tudor Moldovan, director general Generali Asigurări.

La ora actuală, pentru o poliţă RCA pe un an de zile aferentă unei maşini care are capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.401 şi 1.600 centimetri cubi se poate plăti între 216 şi 500 de lei, în funcţie de societatea de asigurare la care se încheie contractul.

Nici rezultatele financiare ale asigurătorilor nu vor mai fi probabil la fel de spectaculoase ca până acum. În prezent, nu există o modalitate clară de calcul al rezervelor aferente unor daune viitoare, motiv pentru care fiecare societate introduce în aceste rezerve câţi bani crede de cuviinţă sau chiar nimic. Schimbările au fost decise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care lucrează la o normă de calcul al rezervelor pentru daunele produse şi neavizate. După noua normă, care va apărea în Monitorul Oficial cel mai probabil în luna iulie, societăţile de asigurări vor trebui să pună ceva mai mulţi bani deoparte (să constituie rezerve mai mari ca până acum) pentru daunele pe care le pot plăti în viitor în cazul producerii unui accident asigurat pe poliţă RCA, dar care nu a fost încă avizat la asigurător din diferite motive.

Rezerve constituite pe baze statistice

Acum, rezervele de daune se constituie în funcţie de daunele produse şi avizate (bazate pe simpla adunare a dosarelor de daună) şi de daunele care nu au apucat să fie încă avizate de asigurător (stabilite acum după cum doreşte fiecare societate). Rezervele pentru daunele produse şi neavizate se referă, spre exemplu, la acele accidente care s-au întâmplat în luna aprilie, dar nu apucă să fie avizate de asigurător decât în august, din motive legate de spitalizarea victimelor sau de litigii juridice între asigurat şi asigurător. În acest context, dauna din aprilie nu afectează rezultatele financiare ale asigurătorului pe primul semestru al anului. Cel mult se va vedea în rezultatele anuale.

Prin noua normă, CSA va stabili un algoritm de calcul pe care companiile îl vor aplica la baza dată de daunele din ultimii trei ani. „Va fi o metodă de calcul statistică, recunoscută internaţional, prin care România se va alinia la piaţa din UE“, spune Tudor Moldovan.

Prin această normă, asigurătorii vor fi obligaţi să folosească aceeaşi metodă pentru constituirea rezervelor. Noua metodă va obliga majoritatea asigurătorilor din România să constituie rezerve mult mai mari decât în prezent. Pentru a contrabalansa efectele măsurii, asigurătorii fie vor creşte preţul poliţelor RCA (în multe cazuri va fi vorba de eliminarea reducerilor de primă care nu ţin cont de risc), fie îşi vor convinge acţionarii majoritari să „vină cu bani de acasă“ pentru majorarea rezervelor. „Noua metodă de calcul este foarte bună, asigurând o atitudine prudenţială faţă de risc, dar se va reflecta clar şi în creşterea valorii poliţelor de asigurare“, spune Radu Mustăţea, director general Astra Uniqa. În competiţia pentru câştigarea unei cote cât mai mari din piaţa contractelor RCA pe 2009, asigurătorii vor putea miza aşadar mai puţin pe argumentul cu care au încercat cel mai frecvent până acum să atragă clienţi: reducerile de preţ.

ALTE SCHIMBĂRI

• CSA a modificat regulile pentru răspunderea asigurătorului RCA, care începe din momentul eliberării documentului de asigurare, nu după încasarea primei.

• Un nou proprietar de vehicul (cumpărat sub semnătură privată), deţinător de RCA pe numele său, are asigurarea valabilă, fără efectuarea procedurii de înmatriculare a vehiculului pe numele său.

• Asigurătorii RCA sunt obligaţi să publice pe site informaţii la zi privind procedura de avizare şi constatare a daunelor şi personalul cu atribuţii în constatarea şi lichidarea daunelor.

216-500 lei costă o poliţă RCA pentru maşini cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.401 şi 1.600 centimetri cubi. Preţurile minime de acum nu vor mai putea fi practicate anul viitor.

107-14114-3_tudormoldovan_23_c.jpg

 

«După noua normă, nu va mai fi posibil ca primele de asigurare să nu ţină cont de risc.»
Tudor Moldovan, director general Generali Asigurări

107-14113-3_radumustatea_23_cc.jpg

 

«Metoda este foarte bună pentru daunele viitoare, dar se va reflecta în costul poliţei.»
Radu Mustăţea, director general Astra Uniqa