Călătoriile cu trenul, vizate de noi reguli!

În urma normelor adoptate de Parlamentul European, vor fi introduse câteva schimbări semnificative. Printre acestea, sunt vizate accesul și asistența pentru persoanele cu mobilitate redusă, care vor fi îmbunătățite. Totodată, se vor crea mai multe locuri rezervate bicicletelor.

„Avem vești foarte bune pentru cei care călătoresc cu trenul, deoarece am reușit să asigurăm aceleași drepturi minime ale pasagerilor în întreaga UE în ceea ce privește redirecționarea, spațiile pentru biciclete, biletele directe și drepturile pasagerilor cu mobilitate redusă. Acestea sunt progrese importante pentru a face transportul feroviar mai convenabil și mai ușor de utilizat pentru călători”, a transmis Bogusław Liberadzki, raportorul Parlamentului European.

Pentru că țara noastră se află în Uniunea Europeană, regulile ar trebui să se aplice și în cazul românilor.

Ce se întâmplă în cazul unei întârzieri de peste 60 de minute?

În cazul unei întârzieri de peste 60 de minute, pasagerii pot alege rambursarea integrală a costului biletului lor. Totuși, aceasta nu este singura opțiune. Pasagerii pot alege și continuarea călătoriei sau redirecționarea în condiții comparabile, fără a suporta costuri suplimentare.

Potrivit deciziei luate de Parlamentul European, călătorii trebuie să poată merge la aceeași clasă menționată în biletul inițial. Călătorii vor putea să-și organizeze singuri călătoria pe o rută diferită și să obțină rambursarea pentru un bilet nou în cazul în care operatorul feroviar nu le comunică opțiunile de redirecționare în termen de 100 de minute de la ora de plecare prevăzută pe bilet.

Mai multe opțiuni la organizarea călătoriei

În cazul călătorilor cu mobilitate redusă, aceștia vor beneficia de mai multă flexibilitate la organizarea călătoriei. Totuși, trebuie să informeze operatorul despre călătorie cu 24 de ore în avans. În cazul în care pasagerii trebuie însoțiți de o persoană, însoțitorul va călători gratuit. De asemenea, toate trenurile trebuie să fie dotate cu locuri și rastele rezervate pentru biciclete, transmite Parlamentul European.