Se pare că Ion Iliescu a scăpat deocamdată de o eventuală condamnare în Dosarul Mineriadei. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis astăzi, 15.11.2021, să amâne cauza la data de 17.11.2021.

Ion Iliescu este acuzat că în 3 iunie 1990, a determinat intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane, aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor şi jurnalelor acţiunilor de luptă.

Miron Cosma, dezvăluiri din culisele Mineriadelor

Miron Cozma, fost lider sindical din Valea Jiului, a vorbit în luna mai a acestui an despre culisele Mineriadelor de la începutul anilor 1990. Potrivit dezvăluirilor făcute în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, îşi pusese în gând, la vremea respectivă, să-l împuşte pe preşedintele Ion Iliescu la Palatul Cotroceni.

Amintim că acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Ion Iliescu l-a graţiat în ultimul an al mandatului său de preşedinte al României. Totuși, decizia de graţiere a fost revocată în urma protestelor societăţiii civile.

Așadar, Miron Cozma a atins subiecte mai sensibile, precum cel ale Mineriadelor, după ce a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”. Acesta a susținut că nu este vinovat de căderea guvernului Roman şi l-a acuzat pe Ion Iliescu de moartea a 48 de mineri.

„Petre Roman a căzut în plasa lui Ion Iliescu. Eu de-aia spun că l-a prostit Iliescu în 1991. Petre Roman trebuia să cadă printr-o mişcare de stradă. Ca să redevină prim-ministru, ieşise Bogdan Hossu, Cartel Alfa şi făcuseră marşuri la Bucureşti împotriva guvernului. (…) Eu am avut 48 de mineri împuşcaţi cu gloanţe de război la Cotroceni şi la Guvern.

De ce nu vorbeşte nimeni despre acest lucru? Eu l-am «arestat» pe Iliescu la Cotroceni. Mi-a împuşcat minerii şi nu vorbeşte nimeni despre asta! (…) Am vrut să-l împuşc pe Iliescu la Cotroceni în 1991! Mi-a propus să fiu ministru de Interne şi chiar în locul lui Roman prim ministru. Să zică merci lui Dumnezeu că-s credincios, că-l împuşcam!”, a declarat Miron Cozma în emisiunea respectivă

Denise Rifai l-a întrebat direct pe Miron Cozma „Cine a chemat minerii la București, în 1990?”

„Vă spun cu toată responsabilitatea… și nu îmi este frică de acest adevăr”, este parte din răspunsul fostului lider al minerilor.