Concret, Poliția Română va fi dotată cu mijloace audio-video pentru a responsabiliza atât cetățeanul cât și polițistul. Marcel Vela a declarat că aceasta este o metodă oficială prin care documentarea va fi eficientă.

„Ne-am gândit la acest subiect din noiebrie anul trecut. Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să ajungem la o finalizare concretă. După incidentele și probelemele pe care le-au avut polițiștii în anumite județ, acțiuni, dosare de ultraj vrem să dotăm polițiștii din stradă cu mijloace de înregistrare audio-video.

Contactul cu cetățenaul, cu un potențial infractor să poată fi documentat oficial. Body camera unui polițist va responsabiliza și cetățenaul și polițistul, să nu mai existe dezbateri televizate: cine a fost vinovat Spartacus sau polițistul?”, a declarat Marcel Vela vineri într-o conferință de presă.

De unde este preluat modelul

Modelul este preluat de la poliţiştii americani. Spre exemplu, polițiștii din Seattle au intervenit acum câteva zile în cazul unui suspect extrem de periculos.

Întreaga misiune, inclusiv momentul în care au deschis focul asupra mașinii bărbatului pe care îl urmăreau, a fost filmată de camerele miniaturale pe pe care oamenii legii le poartă prinse de uniformă.

La începutul anului, polițiștii din Cluj au fost dotați cu acest sistem

„Poliţiştii de la ordine publică şi cei de la Rutieră din cadrul IPJ Cluj au fost dotaţi cu sisteme audio-video portabile de tip body camera, primite de la mai multe primării din judeţ în urma

încheierii unor contracte de comodat. Aceste sisteme reprezintă mijloace eficiente de descurajare a săvârşirii unor fapte ilegale, precum ultrajele sau faptele de corupţie, ca urmare a

conştientizării faptului că intervenţiile şi acţiunile poliţiştilor sunt înregistrate. Sistemele sunt benefice atât pentru poliţişti, pentru protejarea acestora împotriva faptelor de ultraj, cât şi

pentru protejarea persoanele ce fac obiectul intervenţiilor şi acţiunilor acestora”, se arată în comunicatul trimis atunci de către IPJ Cluj.