Este vorba despre Guvernul din Finlanda care a anunțat noul proiect prin care ambii părinţi vor beneficia de concedii plătite pentru îngrijirea copiilor de 164 de zile, respectiv de 6,6 luni, relatează CNBC, citat de news.ro.

Astfel, femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinţii singuri vor putea folosi alocaţia oferită pentru doi părinţi. De asemenea, părinţii vor putea păstra 69 de zile pentru a le utiliza ulterior.

Schimbările vor intra în vigoare cel mai devreme în 2021, proiectul fiind dezvoltat de un grup de lucru oficial.

Guvernul nu a precizat cât din acest concediu va fi plătit integral.

O investiție în viitorul familiilor

Ministrul pentru Afaceri Sociale şi Sănătate, Aino-Kaisa Pekonen, a spus că reforma este ”o investiţie în viitorul familiilor şi bunăstarea familiilor”.

Pekonen a arătat că planul va marca ”o schimbare mare de atitudine” şi va întări relaţii avută de ambii părinţi cu copilul lor, la începutul vieţii acestuia.

Pekonen a recunoscut că schimbarea ”nu va rezolva singură problemele de zi cu zi ale familiilor cu copii mici”, adăugând că este necesară şi o schimbare către ”o atitudine prietenoasă familiilor la locul de muncă”.

Premierul finlandez Sanna Marin a spus în cadrul unei comisii de la Forumul Economic Mondial de luna trecută că a împărţit în mod egal concediul parental cu soţul ei, ambii întrerupând activitatea profesională timp de şase luni pentru a avea grijă de fiica lor.

Marin, cel mai tânăr premier din lume, a recunoscut la momentul respectiv că Finlanda are nevoie de o reformă în domeniul concediului parental, explicând că ”prea puţini taţi petrec timp cu copiii lor când sunt mici”.