'Nu voi prezice care ar fi consecinţele, dar asta nu vrea să însemne că se pot cunoaşte exact reacţia pieţelor şi starea lor de spirit dacă Grecia eşuează, dacă Grecia părăseşte Eurogrupul', a declarat şeful Trezoreriei SUA, Jacob Lew, într-un interviu televizat.

'Cred că nimeni nu ar trebui să vrea să le ştie', a adăugat el.După luni de blocaj, Grecia, creditorii săi europeni şi FMI se vor reuni luni pentru un summit al ultimei şanse privind continuarea planului de ajutor al ţării, care ar putea să intre rapid în încetare de plăţi.

Potrivit ministrului american de finanţe, toate părţile trebuie să se arate 'flexibile', dar acum ţine de Atena să dea răspunsul reformelor propuse de creditori în schimbul unui nou împrumut de 7,2 miliarde de euro.

'Este baza pentru a ajunge la un acord cât mai curând posibil', a declarat el pe postul american CNN.

De mai multe zile, SUA şi-au înmulţit apelurile la compromis în dosarul grec, de teama unor repercusiuni asupra economiei europene sau mondiale.

Ministrul a apreciat totuşi că riscurile de contagiune sunt 'diferite' faţă de 2010, când Grecia a beneficiat de primul său plan de ajutor internaţional pentru a evita o încetare de plăţi.

'Riscul de contagiune este în mod clar diferit de ceea ce era în trecut, pentru că datoria publică greacă nu mai este deţinută de instituţiile financiare. Ea este în mare parte deţinută de creditori publici', a apreciat Lew.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: