Comasarea alegerilor va fi discutată în coaliție

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a anunțat luni că problema legată de comasarea alegerilor va fi discutată atât în cadrul partidului, cât și în coaliție. Ciucă a subliniat că orice decizie va fi luată în mod asumat și transparent, având în vedere binele cetățenilor României și al democrației.

„În primul rând, este o decizie pe care o vom discuta în partid şi în coaliţie. Nu vom lua niciodată decizii decât asumate, nu pe surse, iar decizia va fi în aşa fel încât să fie bine pentru cetăţenii României şi pentru democraţie”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL, întrebat dacă este nevoie de comasarea alegerilor în acest an.

În cadrul ședinței coaliției, se vor discuta inițiative legislative pentru noua sesiune parlamentară și probleme guvernamentale, cu posibilitatea de a analiza și alte chestiuni considerate mai puțin urgente. Liderul PNL a menționat că se va consulta cu grupurile parlamentare și că decizia finală va fi luată după o analiză aprofundată.

În contextul discuțiilor despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, Nicolae Ciucă a subliniat că orice decizie va fi făcută publică și asumată. Până în prezent, nu există o decizie luată în această privință.

Marcel Ciolacu spunea că nu este o prioritate

La rândul său, premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a menționat vineri, legat de comasarea alegerilor, că nu este o prioritate pentru români. El a subliniat că cetățenii se preocupă mai mult de nivelul de trai. Ciolacu a sugerat că este esențial să se afle dorințele românilor înainte de a lua o decizie pe această temă.

„Una e discuţia în interiorul fiecărui partid, alta e discuţia în coaliţie. Haideţi să vedem ce îşi doresc românii, în primul rând. Din punctul meu de vedere, pentru români nu este nicio prioritate nicio comasare. Nu m-a oprit nimeni pe stradă (…) să mă întrebe de comasare, toată lumea întreabă despre nivelul de trai”, a spus Ciolacu, întrebat de jurnalişti despre o posibilă comasare a alegerilor şi dacă acest subiect se va discuta în coaliţie.

nicolae ciuca marcel ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia ar putea fi atacată la CCR

De notat că fostul premier și actual lider al Forței Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională orice lege privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, considerând că acest demers este nedemocratic și neconstituțional.

„Fiecare alegere este un exercițiu democratic distinct. N-are nicio legătură alegerea pentru reprezentanţii României în Parlamentul European cu alegerile locale. Din punctul meu de vedere este nedemocratic şi neconstituţional să organizezi alegeri locale odată cu alegerile pentru Parlamentul European. (…) Categoric împotrivă. Vom ataca la Curtea Constituţională orice lege prin care s-ar încerca să se încalce Constituţia şi să se organizeze scrutinul de alegeri”, a afirmat Ludovic Orban.

Orban susține, însă, că pot fi comasate alegerile prezidențiale cu cele parlamentare.