Centrul de Securitate Cibernetică al Uniunii Europene a fost preluat de Secretariatul General al Guvernului anul trecut, sub umbrela Ministerului de Finanțe. Această nouă instituție a blocului va avea pe mână un buget de aproximativ 2,5 miliarde de euro care va fi gestionat pentru a proteja țările membre de atacuri cibernetice. Este un proiect adoptat încă de pe vremea fostului Ministru de Finanțe Nazare.

„Actul normativ aprobat prevede desemnarea Cancelariei Prim-Ministrului ca instituție responsabilă cu operaționalizarea ECCC (European Cybersecurity Competence Centre) și coordonarea Grupului de Lucru Interinstituțional GLI-CYBER. De asemenea, se stabilește ca Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să desemneze reprezentanți în cadrul Grupului de Lucru Interinstituțional GLI-CYBER în calitate de membri”, a anunțat Guvernul.

Până la acest moment, responsabilitatea asupra operaționalizării acestui centru revenea Grupului de Lucru Interinstituțional Gli-Cyber, condus de Marian Neacșu. Acesta a devenit pe data de 6 ianuarie, pe lângă poziția de secretar general al Guvernului, funcția de președinte al grupului Gli-Cyber. În trecut a fost secretar general al PSD și a dus la capăt două mandate de deputat.

Securitate cibernetică de la București

Scopul acestei noi instituții este de a creștere securitatea europenilor pe internet alături de stabilirea unei rețele de informare și comunicare a statelor membre. Are rolul de a întări competențele comunitare în domeniul securității cibernetice, trend care a fost promovat în ultimii ani prin regulamente și directive europene.

„Voi duce la bun sfârșit instalarea primei agenții europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER.
Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României și care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru țara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanții Comisiei și lucrăm împreună la un calendar pentru operaționalizare”, declara Alexandru Nazare în decembrie 2020 când era ministrul Finanțelor.

Parlamentul European a aprobat prin vot înființarea Centrului Cyber în luna mai a anului trecut.