MV Helios Ray, o navă israeliană care transporta vehicule, circula între oraşul saudit Dammam şi Singapore în momentul exploziei care a avut loc săptămâna trecută în largul sultanatului Oman, potrivit Dryad Global, o societate specializată în securitate maritimă, conform lalibre.be

Marea Oman este situată între Iran şi Oman, la ieşirea din strategica strâmtoare Ormuz prin care tranzitează o mare parte a petrolului mondial şi unde operează o coaliţie condusă de Statele Unite.

Sâmbătă, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a referit la ipoteza unui atac al Iranului contra navei israeliene în momentul în care Teheranul încearcă, potrivit autorităţilor israeliene, să sporească presiunea pentru a renegocia în avantajul său cu Washingtonul acordul referitor la programul său nuclear.

Dar luni, Benjamin Netanyahu s-a arătat mai incisiv.

„Este clar că este o acţiune iraniană. Şi în ce priveşte riposta mea, îmi cunoaşteţi politica. Iranul este cel mai mare duşman al Israelului şi sunt hotărât să-l opresc şi vom lovi peste tot în regiune”, a spus el într-un interviu la radio.

„Şi mai important, Iranul nu va avea arma nucleară orice ar fi, cu acord sau fără acord. Asta i-am spus prietenului meu, preşedintele (american Joe) Biden”, a adăugat dl Netanyahu. Iranul neagă că ar vrea să se doteze cu arma atomică.

Lovituri în Siria

Nava israeliana se află de duminică la Mina Rashid din Dubai. Accesul la navă nu era posibil în acest port din Emiratele Arabe Unite, un stat din Golf care şi-a normalizat în 2020 relaţiile cu Israelul.

Iranul acuzase serviciile de informaţii israeliene că ar fi la originea asasinării, în noiembrie anul trecut, omului de ştiinţă din domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh.

Luni, şeful guvernului israelian vorbea după loviturile de duminică seara, atribuite Israelului, contra unor elemente pro-iraniene din Siria, ţară vecină aflată în război din 2011.

Apărarea aeriană siriană a interceptat rachete israeliene deasupra Damascului, potrivit agenţiei oficiale siriene Sana, fără a vorbi despre victime.

De la începutul războiului din Siria, statul evreu a efectuat sute de lovituri contra poziţiilor puterii siriene şi a aliaţilor ei, Iranul şi Hezbollahul libanez, duşmanii de moarte ai Israelului care ajută militar forţele preşedintelui Bashar al-Assad.

Israelul declară cu regularitate că nu va permite Siriei să devină cap de pod al forţelor iraniene.

Unitatea 8200

Duminică, ziarul iranian „Kayhan”, considerat portavocea părţii ultraconservatoare a sistemului politic din Iran, a afirmat că nava israeliană „a căzut probabil în capcana uneia din ramurile axei Rezistenţei”. O „navă spion care culegea informaţii despre golful Persic în marea Oman”, a acuzat ziarul. Iranul se consideră, împreună cu Siria, Hezbollah, mişcarea palestiniană Hamas, grupările irakiene şi rebelii yemeniţi, ca făcând parte din „axa rezistenţei” faţă de Israel în Orientul Mijlociu.

„În acest weekend, am primit un nou semnal că Iranul nu este pur şi simplu o ameninţare nucleară, ci face acţiuni teroriste împotriva civililor”, a declarat duminică şeful armatei israeliene, Aviv Kohavi, cu ocazia unei ceremonii de schimbare a gărzii la unitatea de elită 8200 însărcinată cu apărarea cibernetică.

„Armata israeliană acţionează şi va acţiona faţă de aceste ameninţări aici şi la distanţă (…) graţie serviciilor sale de informaţii”, unul din „pilonii” căruia este unitatea 8200, a adăugat el într-un discurs extrase din care au fost distribuite presei.

Anul trecut Washington Post se referise la un atac cibernetic israelian contra portului iranian Shahid Rajaei, situat în strâmtoarea Ormuz, drept represalii la un atac cibernetic contra unor instalaţii hidraulice civile din Israel.