Fostul ministru al Sănătății consideră că situația sanitară actuală poate fi schimbată doar de decizia românilor. Cetățenii sunt nevoiți să aleagă.

„Este un moment în care trebuie să luăm o decizie – dacă această pandemie se termină sau vom trece un val patru cu foarte multe victime şi îl vom aştepta pe cel de-al cincilea.”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru este de părere că pandemia nu se va încheia până ce românii nu vor învăța din fiecare val. Doar în acest fel, țara va fi pregătită pentru următorul val.

„Trăim momentele în care n-am fost pregătiţi nici de valul trei, nici de valul patru. Urmează un alt val până vom fi toţi imunizaţi, măcar 70%.”, afirmă Nelu Tătaru.

„Nu am fost destul de insistenţi pe o campanie de vaccinare”

Printr-o postare făcută recent pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătății consideră că România nu s-ar fi aflat în situația actuală dacă campaniile de vaccinare s-ar fi derulat pe o perioadă mai mare și dacă cetățenilor li s-ar fi explicat că pandemia nu s-a încheiat.

„Noi, societatea românească, nu suntem o locomotivă electrică. La nivel de percepţie încă suntem o locomotivă cu aburi, trebuie să punem încontinuu cărbuni. A fost un 2020 spre sfârşit în care toată lumea întreba «Da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?», liste de aşteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele «Nu treceţi peste rând!», vaccinări până în aprilie-mai, iar apoi s-a terminat. S-a terminat fiindcă, din punctul meu de vedere, nu am fost destul de insistenţi pe o campanie de vaccinare, n-am fost destul de insistenţi să spunem că pandemia nu s-a terminat.”, a afirmat Nelu Tătaru, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Nelu Tătaru a anticipat valul patru al pandemiei

El a amintit că a atenţionat, din 2020, că vor exista „cel puţin patru valuri”.

„Cred că, la un moment dat, şi autorităţile au intrat în acelaşi joc al populaţiei, că s-a terminat. Din păcate, nu s-a terminat! S-a terminat fiecare val în parte din care, dacă n-am învăţat câte ceva, să ştim că n-o să fim pregătiţi nici la următorul. Trăim momentele în care n-am fost pregătiţi nici de valul trei, nici de valul patru. Urmează un alt val până vom fi toţi imunizaţi, măcar 70%.”, a adăugat acesta.

Românii se pot imuniza prin două feluri

Nelu Tătaru a menționat faptul că românii se pot imuniza prin două moduri: vaccinare sau îmbolnăvire. Din nefericire pentru sistemul sanitar din țară, „majoritatea dintre noi am ales să facem prin boală această imunizare”.

„Vă asigur că dacă noi toţi nu conştientizăm ACUM, nu vom fi pregătiţi nici de valul cinci. Cred că ar trebui să înţelegem că este un moment în care trebuie să luăm o decizie – dacă această pandemie se termină SAU vom trece un val patru cu foarte multe victime şi îl vom aştepta pe cel de-al cincilea.”, a subliniat Nelu Tătaru.