Vladimir Matveev, doctor în științe tehnice și științe economice, doctor în filosofie, un colonel pensionat, a organizat un webinar pentru cadre didactice din regiunea Leningrad, Federația Rusă. În cadrul webinarului el a prezentat slide intitulat „Genocidul evreilor în perioada 1938-1945 a existat. Nu a existat Holocaust!”. Conform surselor din presa rusească, individul a numit exterminarea a șase milioane de evrei drept un „mit”. El a afirmat că camere de gazare nu a existat, ci gazele au fost folosite pentru „dezinfectarea”. 

O poziție aberantă și extrem de cinică considerând data prezentării – 27 ianuarie. 

Reacția oficialilor și a universității

Autoritățile din regiunea Leningrad a declarat că Matveev a fost invitat, dar conținutul webinarului nu a fost aprobat anterior. Oficialii au numit afirmațiile respective o „opinie privată”. 

Reprezentanții Academiei de economie națională și administrație publică au comunicat că în Academia n-au știut despre webinarul respectiv. Сг toate acestea, administrația Academiei a calificat declarațiile ale lui Matveev „absolut inacceptabile, fie din punct de vedere științific, fie din punct de vedere universal uman”. Conform surselor, conducerea instituției consideră că este inacceptabil ca Matveev să continue predarea în Academia. În același timp, oficialii instituției n-au răspuns la întrebarea directă dacă profesorul va fi demis.

Opinia experților

„Se pare că este un antisemit ferm și nazist, chiar dacă este profesor și doctor în științe”, a spus Alla Gerber, președintele Fundației Holocaust. Ea crede că Matveev poate fi urmărit penal pentru declarațiile sale în temeiul articolului 354.1 din Codul penal al Federației Ruse privind reabilitarea nazismului, întrucât in Rusia, spre deosebire de România, negarea Holocaustului nu este declarată, explicit sau implicit, una ilegală. 

Rabinul-șef al Rusiei Berel Lazar a calificat cee ace s-a întâmplat drept „propaganda nazismului”.

Reprezentanții organizațiilor evreiești au declarat că consider afirmațiile ale lui Vladimir Matveev o infracțiune și, cu sprijinul avocațiilor, vor face apel la organe de drept cu cererea de a iniția un dosar penal, conform snob.ru.