Gabriela Vrânceanu Firea s-a născut la Bacău, acolo unde a făcut și școala primară, la Școala generală nr. 8 din cartierul Letea.

A absolvit Liceul Industrial nr. 1 Bacău și Facultatea de Litere a Universității din București, specializarea Științele Comunicării.  Ulterior, a continuat cu pregătirea postuniversitară și academică la Academia de Studii Economice. În 2010 era doctorand în economie la ASE, dar și-a înghețat programul de pregătire doctorală pentru a face față funcției de Primar.

Gabriela Firea și-a început cariera în presă, în 1990 și a fost reporter la săptămânalul „Pur și simplu” din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din București, în perioada 1991-1992. A lucrat chiar și la Televiziunea Română. De asemenea, Firea a lucrat în cadrul trustului de presă Intact, fiind redactor și prezentator al emisiunii ”Observator”.

Mulți nu știu că după terminarea liceului, primarul PMB ar fi putut să facă niște cursuri, iar apoi ar fi fost angajată direct ca „stewardesă”, dar aceasta nu a vrut. Își spunea că n-ar fi fost decât o ”chelneriță mai educată, dar esența rămânea”, declara aceasta la un moment dat pentru ȘtirileKanalD.ro.

Înainte de a se angaja la săptămânalul politic ”Pur și simplu” din Bacău, Firea a fost suplinitoare de limba română si franceză într-un sat, pentru că nu a putut veni în București din cauza lipsei banilor.

Ulterior, a văzut un anunț pentru un post de redactor la ziarul ”Azi” din București. A fost chemată la București și uite așa a ajuns Gabriela Firea unde este acum.