urile mici/mijlocii, asa cum au facut bancile Carpatica sau Romexterra. O alta posibilitate a acestor banci este sa opereze prin SSIF-urile mari. Totul depinde de cum isi vor stabili strategia privind tipul de clienti tinta.
Capital: Care vor fi clientii atrasi de banci?
Dragos Neacsu: La banci vor apela investitorii institutionali, care, in cea mai mare parte, se regasesc si ca parteneri actuali ai SSIF-urilor controlate de bancile ce fac parte din grupurile internationale. Desigur, bancile vor presta, diferentiat, si servicii de retail, dar predominant pentru clientii din zona superioara a clasei mijlocii.
Capital: Spre ce vor evolua SSIF-urile „independente”?
Dragos Neacsu: SSIF-urile care nu au capacitatea sa majoreze capitalul social, mai ales la nivelul la care sunt obligate pentru anii 2005/2006, vor fuziona, vor fi preluate sau isi vor inceta activitatea. De asemenea, vom asista la fuziuni/preluari intre SSIF-urile strict locale, care, in prezent, se concureaza dur in cadrul regiunilor geografice istorice. Astfel vor aparea SSIF-uri „independente” cu acoperire teritoriala regionala, care vor avea o orientare mai clara spre deservirea unor investitori si emitenti dintr-o zona geografica bine stabilita. Mai mult, pentru anumite servicii de investitii financiare derulate in zonele geografice unde activeaza, aceste SSIF-uri regionale vor putea fi subcontractate de catre SSIF-uri/banci de top.
Capital: Cand vom vedea prima banca intrata pe piata intermediarilor de actiuni?
Dragos Neacsu: Probabil ca in trimestrul patru al acestui an. Pana atunci bancile vor decide daca vor continua cu organizarea separata a activitatii de intermediere sau o vor integra in banca. Noi mizam, pe termen mediu, pe dezvoltarea serviciilor de investitii financiare prin intermediul RCI.