"La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obişnuim să preanunţăm ce vom face în următoarea şedinţă, dar când vorbim de reducerea pe toate palierele a indicatorilor cu care măsurăm inflaţia şi de reducerea anticipaţiilor inflaţioniste (. ..) Mesajul nostru este de intrare a României într-un cilcu de reducere a ratelor de dobândă. Am început cu coridorul pentru că rata de referinţă îşi diminuează mult din semnificaţie dacă transmisia nu este eficientă", a spus Isărescu la conferinţa de presă după şedinţa Consiliului de Adminsitraţie pe probleme de politică monetară, transmite Mediafax.
Intrarea în acest proces de reducere a dobânzilor este explicată de guvernator prin scăderea ratei inflaţiei mai repede decât se anticipa la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie şi cu o evoluţie similară chiar în aprilie. Din acest considerent, reducerile de dobândă sunt devansate, după ce iniţial erau programate pentru a doua parte a anului.
"Vom începe un ciclu pe care sperăm să nu-l întrerupem, în funcţie de ştirile din economie, care depind şi de vreme (…) Un ciclu de câteva sesiuni de reducere în ceea ce priveşte rate dobânzii de politică monetară. Nu vom rămâne în niciun caz izolaţi de restul Europei", a afirmat şeful băncii centrale.
Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţiei pe probleme de politică monetară este programată pe 1 iulie.
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, de 0,5%, de la 0,75%, în linie cu aşteptările economiştilor, măsura fiind luată ca stimulent pentru zona euro aflată în recesiune.
În prezent, România are cea mai mare rată a dobânzii-cheie din Uniunea Europeană.
BNR a menţinut dobânda-cheie la 5,25%
Conducerea BNR a decis azi menţinerea dobânzii-cheie la nivelul de 5,25%, precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii în lei şi valută, în linie cu aşteptările analiştilor. Totodată, s-a decis îngustarea coridorului de dobândă pentru facilităţile de deposit şi credit de la +/-4% la +/-3%.
Consiliul de administraţie al BNR nu a mai modificat dobânda de politică monetară din februarie 2012, când a coborât-o la minimul istoric.
De asemenea, conducerea băncii centrale a hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
În vederea temperării volatilităţii dobânzilor pe pieţele monetară şi bancară, Consiliul de Administraţie al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale.
Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25 la sută pe an de la 9,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25 la sută pe an faţă de 1,25 la sută.
Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 8 mai 2013.