insistat mult pentru perioade de tranzitie in domenii pe care noi le consideram vitale pentru economia cipriota, cum sunt politica de concurenta, agricultura, transporturile, impozitarea companiilor. In cea mai mare parte, ne-am atins obiectivele propuse. Am obtinut aceste perioade de tranzitie, atat de necesare pentru acomodarea cu Piata Unica si regulile ei. Companiile cipriote nu vor fi impozitate din primul an in UE dupa regulile aplicate firmelor europene. Avem cativa ani la dispozitie si pentru adaptarea la regulile stricte ale politicii de concurenta. In domeniul transporturilor, pe rutele interne, soferii nostri nu vor fi obligati ca din momentul aderarii sa aiba aceleasi parcursuri orare cu cei din Franta, spre exemplu. „Victoriile” par marunte, dar pentru noi sunt importante.
Capital: Cat de costisitoare au fost si sunt eforturile Ciprului pentru mentinerea pe traiectoria pe care s-a inscris o data cu demararea negocierilor de aderare ?
Anthi Philippidou: Armonizarea costa foarte multi bani. Uniunea Europeana ne-a dat 58 mil. euro, noi am cheltuit, din banii nostri, inca 2 mld. euro. Reformarea sistemului administrativ, dezvoltarea serviciilor, reconfigurarea economiei, toate acestea costa. Pe de alta parte, incepand din primul nostru an in Uniunea Europeana, vom contribui la bugetul comun. Cadrul financiar stabilit la Consiliul European de la Copenhaga stabileste pentru perioada cuprinsa intre anul 2004 si 2006 o contributie din partea Ciprului la bugetul Uniunii Europene cu 91 de milioane de euro mai mica decat fondurile post-aderare pe care le va primi.
Capital: Exista un model economic catre care se indreapta Cipru?
Anthi Philippidou: Avem tinte precise. In curand vom indeplini criteriile de la Maastricht si vom intra in zona euro. Dupa care vom evolua impreuna cu celelate tari din Uniunea Europeana catre modelul pe care il va aduce lungul sir de transformari din economia mondiala si europeana.