O fregată a Flotei filipineze a escortat cele trei nave ruseşti – distrugătoarele Amiral Panteleev şi Amiral Vinogradov, precum şi navă petrolieră de mare tonaj Boris Butoma – din Insula Corregidor până în portul Manila Sud, a precizat Flota filipineză într-un comunicat.

Alte două nave ruse vor sosi sâmbătă în portul Subic Bay, la nord-vest de Manila, pentru a livra echipament militar donat de Rusia, mai adaugă Flota filipineză.

Este pentru a treia oară când nave ale Flotei ruse vizitează Filipine de când preşedintele Rodrigo Duterte a preluat oficial puterea în această ţară, în iunie 2016.

Eduard Mihailov, comandant-adjunct al Flotei Ruse din Pacific, a declarat vineri jurnaliştilor că această vizită este menită să pună bazele unei cooperări navale între cele două ţări. El a precizat că agenda de activităţi a vizitei include tururi la bordul navelor, exerciţii comune şi o ceremonie de depunere de coroane în Parcul Rizal din Manila.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, este aşteptat să participe săptămâna viitoare la cea de-a patra reuniune a miniştrilor apărării ai ţărilor membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se va desfăşura în Filipine.