România trimite noi militari în Irak, în urma unei decizii luate la nivelul Alianţei Nord-Atlantice. Parlamentul României a fost informat, marţi, despre această decizie de către preşedintele Klaus Iohannis.

Consiliul Nord-Atlantic a aprobat creşterea efectivelor totale din Irak la aproximativ 4.400 de militari

Scrisoarea transmisă Parlamentului vorbeşte despre participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la misiunea extinsă a NATO în Irak, începând cu semestrul al doilea al anului 2021.

Efectivele NATO din Irak vor creşte la aproximativ 4.400 de militari. Preşedintele Iohannis vorbeşte, în scrisoarea sa, despre interesul ţării noastre „pentru consolidarea profilului său internaţional, ca factor de stabilitate şi promovare a valorilor NATO”.

„Promovarea imaginii României ca actor vizibil, consecvent şi predictibil în cadrul Alianţei Nord Atlantice rămâne obiectivul esenţial al politicii externe a României.

În acest sens, România şi-a manifestat interesul pentru consolidarea profilului său internaţional, ca factor de stabilitate şi promovare a valorilor NATO privind securitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi de garant furnizor de securitate, parte a angajamentelor naţionale asumate în raport cu aliaţii şi partenerii pentru susţinerea eforturilor Alianţei.

Pe fondul reducerii prezenţei americane pe teritoriul statului irakian şi al interesului manifestat de Irak pentru consolidarea parteneriatului cu NATO, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat, pentru noua misiune extinsă a NATO în Irak (eNMI), creşterea efectivelor la aproximativ 4.400 de militari”, se arată în scrisoarea semnată de Klaus Iohannis şi adresată Parlamentului României.

Câţi militari va trimite România pentru misiunea extinsă?

În acelaşi document, preşedintele Klaus Iohannis menţionează şi efectivele cu care va participa România la misiunea NATO.

„În urma analizei solicitărilor NATO de a participa la această misiune, (…) la propunerea premierului, după consultarea CSAT, informez Parlamentul României că am aprobat participarea Armatei Române cu forţe mijloace şi echipamente la misiunea extinsa a NATO în Irak, începând cu semestrul al doilea 2021, cu un efectiv de 150 de militari”, transmite preşedintele Iohannis.

„Pentru asigurarea sprijinului logistic şi a legăturii cu elementele de comandă naţională, Armata României va figura un element de sprijin naţional suplimentar faţă de statul de organizare al misiunii extinse a NATO în Irak. Fondurile necesare pregătirii şi executării acestor misiuni de asistenţă umanitară se vor asigura din bugetul Ministerului Apărării Naţionale”, mai scrie preşedintele României în încheierea scrisorii sale.