Atacul asupra petrolierului Mercer Street a provocat o reacție dură din partea Alianței Nord-Atlantice.

Mesajul NATO ȋn urma atacului ȋn care a murit și un marinar român

NATO a condamnat vehement atacul petrecut ȋn largul coastelor Omanului și a transmis condoleanțe României și Marii Britanii, pentru pierderile suferite, având ȋn vedere că cei doi marinari uciși erau din aceste două țări.

Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian.

“Ne alăturăm aliaţilor pentru a condamna vehement recentul atac fatal asupra petrolierului MV Mercer Street în largul coastelor Omanului şi transmitem condoleanţe României şi Marii Britanii pentru pierderile suferite.

Libertatea de navigaţie este esenţială pentru toţi aliaţii din cadrul NATO şi trebuie să fie susţinută în conformitate cu legislaţia internaţională. Marea Britanie, Statele Unite şi România au concluzionat că, cel mai probabil, Iranul este responsabil de acest incident. Aliaţii rămân preocupaţi de acţiunile destabilizatoare ale Iranului în această regiune şi cer Teheranului să îşi respecte obligaţiile internaţionale”, se arată ȋn comunicatul postat pe site-ul NATO.

Acuzațiile venite din partea SUA, Marii Britanii și Israelului

“Administraţia de la Washington consideră că Iranul a comis acest act şi va urma o reacţie adecvată”, a transmis secretarul de Stat american, Antony Blinken.

“Este vorba de un act deliberat, punctual, o încălcare clară a legislaţiei internaţionale. Iranul trebuie să înceteze atacurile de acest fel, navele trebuie să poată naviga liber”, a declarat și șeful diplomației britanice, Dominic Raab.

Premierul Israelului a transmis un mesaj și mai dur la adresa Iranului.

“Aud acum că Iranul încearcă, într-o manieră laşă, să scape de responsabilitatea comiterii acestui incident. Neagă acuzaţiile. Eu spun în mod clar: Iranul se află în spatele atacului asupra navei.

Materialele serviciilor de informaţii care demonstrează implicarea Iranului există şi ne aşteptăm ca membrii comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că a comis o gravă eroare. În orice caz, noi ştim cum să transmitem acest mesaj Iranului în maniera noastră.

Acţiunile de intimidare ale Iranului sunt periculoase nu doar pentru Israel, ci afectează şi interesele mondiale, precum libertatea de circulaţie maritimă şi comerţul global”, a declarat prim-ministrul Naftali Bennett.

Un oficial israelian a afirmat că atacul asupra petrolierului utilizat de compania unui miliardar israelian a fost comis de Iran, cu o dronă. Ipoteza este susţinută de oficiali americani.

Iranul neagă acuzațiile: “Aceste jocuri de atribuire a vinovăţiei nu sunt nimic nou. Cei care sunt responsabili de acest atac sunt cei care au făcut posibil ca regimul israelian să aibă prezenţă în această regiune”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Sursa foto: Dreamstime