Potrivit ultimelor informații, mai multe puteri ale globului își unesc forțele. Anunțula. fost făcut de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. Potrivit acestuia. SUA pregătește un „răspuns colectiv”, împreună cu aliații, împotriva Iranului după atacul asupra petrolierului Mercer Street, de săptămâna trecută, în care au fost uciși doi membri ai echipajului, un român și un britanic.

În ceea ce privește țările implicate, potrivit acestuia, este vorba despre România, Israel, dar și Regatul Unit.

„Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a acuzat Iranul de comiterea atacului.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că maniera Iranului devine una iresponsabilă care poate deveni un pericol la nivel mondial.

„Iranul continuă să acţioneze într-o manieră teribil de iresponsabilă”, a afirmat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, în faţa jurnaliștilor, la Washington. „Acțiuniule Iranului sunt o ameninţare directă la adresa libertăţii de navigaţie”, a adăugat el.

SUA pregătesc un răspuns ”iminent” pentru Iran

Amintim faptul că în cursul zilei de duminică, responsabilul american a vorbit despre un „răspuns adecvat şi iminent” în coordonare cu aliaţii Statelor Unite.

Tragedia care a stârnit un val de nemulțumiri la nivel mondial s-a produs joi, atunci când petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Arabiei.

În urma atacului, două persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internaţională cu sediul la Londra şi administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

În acest context, Israelul, Statele Unite, Regatul Unit şi România susțin că Iranul s-a aflat în spatele atacului. Autoritățile de la Teheran resping aceste acuzaţii și au amenințat cu un „răspuns ferm”.

„Iranul nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale”, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh. Ea va „răspunde imediat şi în mod decisiv la orice aventurism”, a insistat el.