Consorţiul Nabucco a înaintat, luna trecută, o propunere privind construcţia unui gazoduct numit Nabucco Vest consorţiului Shah Deniz II, potenţial furnizor de gaze naturale.

“Am înaintat o propunere competitivă şi cuprinzătoare, care constituie o soluţie avantajoasă atât pentru acţionarii noştri cât şi pentru furnizori. Oferta cuprinde detalii privind proiectul, descrierea rutelor, surselor de alimentare, modele de finanţare. Este o ofertă completă. În următoarea perioadă vom avea întâlniri cu reprezentanţii consorţiului, iar la finalul lunii iunie aşteptăm o decizie pozitivă pentru proiect”, a afirmat Reinhard Mitschek.

Oficialul a adăugat că toţi acţionarii Nabucco au semnat oferta înaintată consorţiului care supervizează dezvoltarea câmpului gazifer vast Shah Deniz II din Azerbaidjan şi că nu are motive să se îndoiască de interesul acestora pentru conducta care ar urma să transporte gaze naturale provenind din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria) şi spre vest.

“Cei şase acţionari au semnat propunerea înaintată Shah Deniz II şi doresc să primească o decizie în favoarea Nabucco Vest. Compania investeşte în dezvoltarea proiectului şi decizia va fi luată în această vară, faza decisivă va fi la finalul lunii iunie. Toţi vor să rămână în proiect, nu am nici un motiv să mă îndoiesc de acest lucru”, a adăugat Mitschek.

Nabucco Vest vizează transportul gazelor naturale din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria). Noua variantă de conductă are o lungime de 1.300 kilometri, faţă de 3.900 kilometri în proiectul iniţial. Zăcămintele de gaze de la Shah Deniz II se află în Marea Caspică. În varianta iniţială, conducta Nabucco urma să transporte în Europa peste 40 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Costurile Nabucco au fost estimate la peste 12 miliarde de dolari. Nabucco Vest ar urma să transporte în Europa de trei ori mai puţine gaze decât proiectul iniţial.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Cât de mare este zăcământul Shah Deniz
Zăcământul de gaze Shah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit în 1999 şi se află în zona de apă adâncă a Mării Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima fază a dezvolării zăcământului, denumită Shah Deniz 1, a început în 2006. Producţia estimată pentru această este de 9 miliarde metri cubi de gaze.

Rezervele totale de gaze ale zăcămintelor Shah Deniz sunt estimate la 1,2 trilioane de metri cubi de gaze.

Faza a doua a exploatării acestui zăcământ este denumită Shah Deniz II. Lucrările sunt derulate de un consorţiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franţa, 10%), LukAgip (societate mixtă formată de Eni-Italia şi Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) şi Turkish Petroleum Overseas Company (9%).

Consorţiul care operează zăcământul va selecta în 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zăcămintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate să înceapă în 2017, la o producţie prognozată la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decât necesarul de consum al României, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.