"Suntem în faţa unor decizii majore pe care le vor lua, în perioada următoare, autorităţile europene. Probabilitatea este mare ca presiunile să continue, din acest punct de vedere, şi, în consecinţă, o clarificare, o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar mări încrederea investitorilor", a explicat Isărescu.

Potrivit acestuia, pe plan extern se remarcă deteriorarea perspectivelor activităţii la nivel global în condiţiile unor aversiuni faţă de risc ale investitorilor şi ale incertitudinilor privind soluţionarea durabilă a crizei datoriilor suverane din zona euro. ‘Această evoluţie suprapusă persistenţei tensiunilor politice interne generează ieşiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului’, a arătat guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că o parte din titlurile de stat emise în lei şi aflate în posesia nerezidenţilor au fost vândute. ‘Cu alte cuvinte a crescut oferta de lei şi a crescut concomitent şi cererea de valută iar o asemenea mişcare are proporţii pentru dimensiunile economiei româneşti. E vorba aici de câteva miliarde de lei, după datele noastre, mai mult decât preliminare, dar aceste date urmează să le analizăm în continuare. Bineînţeles că influenţează piaţa valutară din România şi, în general, cotaţiile leului’, a spus Isărescu.

Şeful băncii centrale a mai arătat şi faptul că nu se reînnoiesc la scadenţă liniile de credit ale unor bănci comerciale.

‘Nu avem întreruperi ale acestor linii, dar observăm o înclinaţie mai scăzută pentru a reînnoi cu diverse motivaţii aceste linii de credite şi acestea creează probleme în domeniul finanţării deficitului de cont curent. Mai avem şi alte canale prin care se observă efectul nefavorabil pentru noi, în special pentru situaţia raportului cerere/ofertă pentru moneda naţională. Deci se observă efectele nefavorabile care se duc până la nivelul cursului de schimb, atâta vreme cât asemenea ieşiri de capital nu sunt contrabalansate sau nu au fost contrabalansate de intrări suplimentare. Am fi fost fericiţi, de exemplu, ca aceste ieşiri de capitaluri să fie cel puţin parţial contrabalansate de intrări mai mari de fonduri europene. Nu am constatat acest lucru. Aceste mişcări au fost contrablansate de BNR prin mişcări specifice. Aici este vorba nu numai de intervenţii în sensul strict al cuvântului, întrucât noi nu întrevedem, în săptămânile următoare, o calmare a situaţiei financiare europene’, a spus Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor de credit.
Sursa: Agerpres