Într-unul din satele regiunii Rivnenska, Greenpeace a detectat izotopi de cesiu (2) în 93% din mostrele de lapte analizate, cu valori ce depăşesc de 1,2 ori, până la 16,3 ori nivelul admis de legea ucraineană pentru hrana copiilor, se arată într-un comunicat al organizaţiei Greenpeace.

"Am detectat niveluri ridicate de radioactivitate în mostrele de alimente pe care le-am analizat, cauzate de accidentul de la Cernobîl. Valorile cele mai alarmante au fost detectate în lapte, fructe de pădure şi ciuperci, în cele mai multe dintre cazuri valorile depăşind limitele impuse de legea ucraineană", spune Iryna Labunska, Senior Scientist, Greenpeace International.

Radioactivitatea rezultată în urma exploziei la centrala nucleară de la Cernobîl a avut cauze grave, cu efecte asupra mai multor ţări. În Ucraina au fost contaminate suprafeţe agricole însumînd 18.000 Km pătraţi, iar estimările mai spun că 40% din suprafeţele împădurite ale ţării au fost de asemenea contaminate, însumând 35.000 kilometri pătraţi.

În anii ce au urmat dezastrului, guvernul ucrainean a analizat periodic hrana produsă în zonele contaminate, iar Ministerul pentru Urgenţe şi Protecţia Populaţiei a publicat rezultatele. Totuşi, aceste analize nu au mai avut loc în ultimii doi ani. Prin urmare, seria pe termen lung a datelor nu a mai fost alimentată.
"În Fukushima, Japonia, observăm deja apariţia unei situaţii asemănătoare privind contaminarea laptelui şi a legumelor. Dacă vrem să evităm viitoarele dezastre precum Cernobîl şi Fukushima, guvernele trebuie să adopte de urgenţă planuri pentru renunţarea la energia nucleară, pentru încurajarea investiţiilor în eficienţa energetică şi pentru trecerea la energie din surse regenerabile, varianta cea mai nepoluantă şi inofensivă pentru obţinerea energiei", spune Aslihan Tumer, Greenpeace International Energy Campaigner.

În martie 2011, o echipă de cercetători din cadrul Greenpeace a vizitat câteva locuri din Ucraina – regiunea Rivnenska şi regiunea Zhytomyrska – pentru a preleva eşantioane de hrană produsă local, aceasta având un rol important în alimentaţia de zi cu zi a locuitorilor.
Au mai fost prelevate eşantioane de hrană din Kiev şi din alte câteva zone din împrejurimile acestuia, pentru comparare. Cele 114 mostre locale de alimente au fost fie cumpărate din pieţele agroalimentare locale, fie furnizate de către agricultori, pentru analize. Astfel, în Ucraina, nivelul admis pentru contaminarea laptelui în hrănirea copiilor este de 40 Bq/l, în timp ce nivelurile detectate au atins 665 Bq/l.
Sursa: Agerpres