Străzile ce duc spre piaţă sunt mai aglomerate ca oricând, şiruri întregi de protestatari, majoritatea tineri, îndreptându-se spre locul manifestaţiei, unii cu flori în mână şi panglici albe în piept.
“Nu doresc violenţe la acest miting. Albul este simbolul purităţii, iar eu port această panglică albă în semn că vreau alegeri corecte, ‘curate’. Sper ca în urma acestui protest, conducerea ţării va înţelege că ar fi mai bine să anuleze rezultatele alegerilor şi să organizeze un nou scutin, care să favorizeze dezvoltarea democraţiei”, a declarat, pentru Agerpres, Stanislav Sajin, de 27 de ani.
“Aceste garoafe albe arată că merg cu intenţii paşnice la miting”, a afirmat o altă participantă la protest, Anna, de 24 de ani.
În piaţă, atmosfera este una liniştită, se aude melodia “Casa noastră de nebuni votează pentru Putin, Casa noastră de nebuni va fi bucuroasă de Putin”, lansată în primăvara acestui an. Tinerii au ridicat lozinci cu mesaje “Ruşine”, “Vrem alegeri corecte”, “Recunoaşteţi partidele de opoziţie”.
Mulţimea este înconjurată de poliţişti cu câini, iar în apropierea pieţei se află mai multe autobuze ale poliţiei şi câteva buldozere.
Mii de ruşi protestează de aproape o săptămână, contestând rezultatul alegerilor legislative. Circa 1.600 de persoane au fost arestate de poliţia din Moscova şi Sankt-Petersburg. Alegerile şi reprimarea manifestaţiilor au fost de altfel criticate îndeosebi de Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa şi Germania.
Sursa: Agerpres