De asemenea, agenţia a confirmat ratingurile pentru depozite şi credite pe termen lung a Hellenic Bank Public Co Ltd (Hellenic) la ‘Ba1’. Perspectiva ratingurilor celor trei bănci este negativă.

Astfel, Moody’s a finalizat acţiunea agenţiei din 13 mai, când a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile pentru depozite şi credite a Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank.

Miercuri, Moody’s a retrogradat ratingul suveran al Ciprului cu două trepte, la ‘Baa1’ de la ‘A2’, cu perspectivă negativă, fiind îngrijorat de situaţia bugetară a ţării şi consecinţele exploziei din 11 iulie asupra economiei.

Unul din factorii care au stat la baza retrogradării este riscul ca guvernul cipriot să fie nevoit să majoreze sprijinul de capital oferit cel puţin pentru unele din băncile cipriote în următorii ani, având în vedere expunerea substanţială a băncilor cipriote faţă de stresul macroeconomic din Grecia. De asemenea, băncile cipriote au o expunere semnificativă a creditelor acordate sectorului privat din Grecia, care ar putea cauza o creştere suplimentară a activelor neperformante ale băncilor şi, ca rezultat, o profitabilitate mai redusă.

Băncile din Cipru se confruntă, în opinia Moody’s, cu dificultăţi în a-şi menţine finanţarea curentă şi profilele de lichidităţi în contextul nivelului ridicat de incertitudine din regiune.

Această retrogradare a determinat agenţia să-şi reducă estimarea sa privind capacitatea guvernului din Cipru de a sprijini sistemul bancar.

Perspectiva negativă acordată celor trei bănci din Cipru reflectă nivelul ridicat de incertitudine privind evoluţia creditării în Grecia şi impactul pe care l-ar putea avea această evoluţie asupra riscului de creditare general al băncilor.

Moody’s este îngrijorată de situaţia bugetară a ţării, probleme fiind amplificate de explozia care a avut loc la data de 11 iulie la o baza navală şi care a afectat centrala electrică de la Vasilikos. În urma întreruperilor în aprovizionarea cu energie electrică, Moody’s a revizuit în jos estimările privind ritmul de creştere economică la 0% în 2011 şi la 1% în 2012.

Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru, cu 588 sucursale, din care 143 în Cipru, şi aproximativ 12.000 de angajaţi, din care 3.560 în Cipru. Bank of Cyprus a intrat pe piaţa românească în 2007 şi, în prezent, îşi desfăşoară activitatea prin 13 sucursale şi două agenţii.

În România, din luna aprilie 2006, Egnatia Bank (România) este membră a Grupului Marfin. Începând din luna mai 2008 banca şi-a schimbat numele în Marfin Bank, ca urmare a finalizării fuziunii de pe piaţa elenă a grupurilor Marfin Financial, Egnatia Bank şi Laiki.
SURSA: Agerpres