Pentru licitația de azi, era programată vânzarea de obligațiuni de stat în valoare de 600 milioane euro, însă, chiar dacă oferta băncilor s-a ridicat la 966 milioane euro, Finanțele au preferat să atragă sub nivelul indicativ, probabil pentru a da un semnal că dorește să mențină randamentele sub control. Adică, are suficient spațiu de finanțare pentru a negocia cu băncile randamente cât mai joase.
Luna iulie reprezintă un vârf în ceea ce privește titlurile de stat scadente în această perioadă, din care o emisiune de certificate de trezorerie de 1,3 miliarde euro și un împrumut de tip “club loan” în sumă de 1,2 miliarde euro, ajuns la maturitate acum câteva zile.
Analiștii ING vedeau în licitația de azi o încercare de a rostogoli parțial împrumuturile în euro scadente în această perioadă, în condițiile în care certificatele de trezorerie în valoare de 1,3 miliarde euro sunt scadente în aceeași zi în care obligațiunile de la licitația de azi vor fi emise (29 iulie).
De asemenea, economiștii băncii au estimat destul de bine și randamentul la care s-a încheiat licitația de azi.
“Încercând să estimăm un randament pentru instrumentele la patru ani (însumând ratele de dobândă swap și CDS pentru patru ani), ajungem la 4,6%, iar acest nivel ar trebui ajustat cu o primă de lichiditate. Mai mult, titlurile la cinci ani emise anul acesta se tranzacționează la un nivel de peste 5%. Credem că randamentul plătit astăzi de MFP s-ar putea situa în intervalul 4,6%-5,1%, suma anunțată putând fi emisă pentru un randament situat undeva pe la mijlocul intervalului”, scriau economiștii ING într-un  raport din această dimineață.
Pe lângă obligațiunile în euro vâdute azi, Finanțele au mai atras în iulie 4,24 miliarde lei (1 miliard euro), însă scadențele totale de circa 2,7 miliarde euro pot fi acoperite din excedentul împrumutat în lunile anterioare.