Licitația pentru extinderea liniei de metrou M4 a fost publicată în SICAP

Linia de metrou M4. Sectorul 4 al Municipiului București, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Județean Ilfov și Sectorul 5 al Capitalei, anunță că începând de azi, 26 aprilie, demarează procesul de licitație publică pentru selectarea proiectantului și constructorului/constructorilor responsabili cu extinderea magistralei de metrou M4, traseul Gara de Nord-Gara Progresul. Procedura este deschisă în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

Conform anunțului cu numărul CN1068316/26.04.2024 intitulat „Extinderea rețelei de metrou Magistrala 4, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul”, operatorii economici interesați sunt invitați să se înscrie și să depună ofertele până la data de 27 iunie a.c., ora 15:00. După atribuirea și semnarea contractului pentru proiectare și execuție, câștigătorul/câștigătorii licitației vor avea un termen total de 60 de luni pentru construcția efectivă a proiectului.

Primele 10 luni sunt dedicate primei etape de proiectare

Primele 10 luni sunt dedicate primei etape de proiectare pentru a permite începerea construcției efective cât mai curând posibil. Ulterior, procedurile de proiectare și construcție vor avea loc simultan, pe segmente bine definite. Pentru atingerea acestui obiectiv strategic pentru București, Sectorul 4 a depus deja o cerere de finanțare în valoare totală de 2,5 miliarde de euro, provenind din fonduri europene nerambursabile, accesate prin intermediul „Programului Transport” al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Această investiție reprezintă probabil cea mai mare din București din ultimii ani, fiind finanțată în întregime.

Noua linie de metrou M4 va cuprinde un total de 14 stații, dispuse pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, între stația Gara de Nord 2 și stația Gara Progresul, traversând teritoriul sectoarelor 1, 4 și 5, precum și comuna Jilava din județul Ilfov. Stațiile incluse în noul traseu sunt: Gara de Nord 2 – Știrbei Vodă – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluției 2 – George Bacovia – Toporași – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Gara Progresul.

Toate stațiile vor fi proiectate conform celor mai recente cerințe de securitate împotriva incendiilor și vor fi adaptate pentru accesul facil al persoanelor cu dizabilități. Vor fi implementate sisteme de protecție a călătorilor, inclusiv panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

„Astăzi am făcut un pas înainte în proiectul de extindere a magistralei de metrou M4. Anunțul de participare la licitația deschisă în vederea identificării proiectanților și constructorilor care să aducă metroul de la Gara de Nord la Gara Progresul este public în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Cu această ocazie, invit companiile de prestigiu din domeniu să se alăture demersului nostru și să fie parte a celei mai mari investiții publice derulate în ultimii ani în București”, a declarat, vineri, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 București, conform unui comunicat de presă.

Daniel Băluță
Daniel Băluță (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Băluță)