Moody’s, lovitură totală pentru SUA!

Agenția de evaluare financiară Moody’s a modificat, vineri, perspectiva ratingului de credit al Statelor Unite ale Americii de la stabilă la negativă. Acestă schimbare a fost justificată prin menționarea deficitului fiscal crescut și a scăderii accesibilității datoriei. Această decizie a stârnit imediat critici din partea administrației președintelui Joe Biden, conform informațiilor transmise de Reuters.

Decizia vine după ce în luna august, agenția de evaluare financiară Fitch a redus cu o treaptă ratingul de țară al Statelor Unite ale Americii, de la AAA la AA plus. Această decizie a fost justificată prin menționarea unei erodări a guvernării, legată de crizele repetate generate de negocierile privind majorarea plafonului de îndatorare.

Cheltuielile federale și polarizarea politică reprezintă motive de îngrijorare pentru investitori, contribuind la creșterea randamentelor pentru obligațiunile americane. În luna octombrie, randamentele pentru obligațiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA au înregistrat o creștere de nouă puncte de bază, ajungând la 5,01%, atingând cel mai înalt nivel înregistrat după anul 2007. În cazul titlurilor pe zece ani, aceste randamente au crescut de la mai puțin de 3,50% în primăvară și de la doar 0,50% la începutul pandemiei.

„Polarizarea politică perpetuă sporeşte riscul ca membrii Congresului SUA să nu reuşească să ajungă la un acord privind planul fiscal pentru a încetini declinul accesibilităţii datoriei”, se arată în comunicatul Moody’s.

Vicepreşedintele Moody’s, William Foster, a declarat pentru Reuters: „Orice tip de răspuns politic semnificativ pe care l-am putea vederea la adresa acestei scăderi a solidităţii fiscale nu va avea loc probabil până în 2025, din cauza realităţii calendarului politici din 2024”.

Cu toate că agenția a schimbat perspectiva ratingului de credit al Statelor Unite, indicând o posibilă retrogradare pe termen mediu, Moody’s a confirmat ratingul de credit pe termen lung la AAA și a menționat nivelul solid al economiei SUA.

Reacția SUA după decizia Moody’s

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că modificarea perspectivei ratingului „este încă un semn al consecinţei disfuncţionalităţii şi extremismului din Congres al Partidului Republican”.

„În ciuda faptul că Moody’s a confirmat ratingul SUA pe termen lung la AAA, nu suntem de acord cu înrăutăţirea perspectivei de la stabilă la negativă. Economia americană rămâne puternică, iar obligaţiunile emise de Trezoreria SUA sunt cele mai sigure şi lichide active din lume”, a spus adjunctul secretarului Trezoreriei americane, Wally Adeyemo