„În ceea ce privește susținerea tezelor, după consultarea pe care am avut-o cu toți factorii implicați, am luat decizia că acestea să nu se mai susțină anul acesta școlar”, a confirmat Monica Anisie în data de 7 noiembrie.

În acest context, ministrul Educației a explicat că tezele vor fi înlocuite cu „evaluarea sumativă”. Decizia a fost luată după ce Ministerul a decis ca olimpiadele și concursurile să fie suspendate.

Cum va fi susținută Evaluarea Națională și Bacalaureatul

„Pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu semestrul al doilea, pe lângă aceste lecții pe care le vom face, vom avea măsuri concrete. Vor fi teste de antrenament săptămânale, disponibile și acum pentru elevi pe site-ul Ministerului Educației, vom continua programul teleșcoala și vom continua și pregătirea față în față”, a explicat Monica Anisie.

Șeful DSU spune că Ministerul Educației va emite un ordin, ce urmează să fie semnat de ministrul Monica Anisie, prin care școlile din toată România vor trece în sistem de învățare online.

„Se creează posibilitatea ca ministrul Educaţiei să poată să dispună suspendarea activităţilor şcolare care presupun prezenţă fizică şi continuarea lor în sistem online. Creşele şi afterschool-urile rămân deschise. Chiar dacă în hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul şedinţei de Guvern au fost discuţii asupra acestei teme şi a rămas că afterschool-urile şi creşele rămân deschise. În rest, ministrul Educaţiei, în urma ordonanţei, va emite ordinul general de trecere a şcolilor la învăţământ online”, a precizat Raed Arafat.

El a explicat că prin ordonanţă de urgenţă se creează mecanismul prin care ministrul Educaţiei poate să emită ordinul de trecere la învăţământul online.

„Până acum am avut un mecanism pentru şcolile individuale, în care consiliul de administraţie constată, inspectoratul şi DSP propun la Comitetul pentru situaţii de urgenţă decizii la nivel local. Acum, fiind decizii la nivel general de trecere la cursuri online, este necesar să se ia o măsură naţională şi aici se creează mecanismul prin care ministrul Educaţiei poate, pe baza legală, pe baza ordonanţei, să emită acest ordin şi să treacă la învăţământul online”, a mai spus Arafat.

Sursă foto: INQUAM Photos/George Călin