Într-o conferinţă desfăşurată cu prilejul Forumului Economic Mondial de vară, Dai Xiaolong, citat de ziarul South China Morning Post, a precizat că decizia ‘va depinde de condiţiile economiei chineze şi de scenariul economic global’.

Dai Xiaolong, preşedinte al Fondului Naţional pentru Securitate Socială, este primul funcţionar de rang înalt al ţării care anunţă în mod public un calendar provizoriu pentru deplina convertibilitate a yuanului, potrivit ziarului.

Libera fluctuaţie a monedei chineze a intrat pe agenda băncii centrale în anul 1996, însă, până acum, Beijingul nu a prezentat un calendar pentru aplicarea ei.

În prezent, spre deosebire de majoritatea principalelor monede din lume – a căror valoare se stabileşte în funcţie de cerere şi ofertă pe pieţele valutare – yuanul are un curs de schimb fix, pe care-l stabileşte zilnic Banca Populară a Chinei.

În luna aprilie a.c., acest organism a anunţat lărgirea marjei de fluctuaţie a yuanului în raport cu dolarul la 1%, faţă de limita de 0,5% în vigoare până atunci.

Regiunea administrativă specială Hong Kong acţionează în prezent ca un centru de comerţ ‘exterior’, unde întreprinderile străine, instituţiile şi rezidenţii pot schimba în mod liber moneda chinezească, rol care ar înceta dacă s-ar permite deplina convertibilitate a yuanului pe întregul teritoriu al Chinei, potrivit EFE.
SURSA: Agerpres