Bărbaţii au spus că apreciază „prezenţa” de lângă ei mai mult decât au facut-o femeile, iar femeile au declarat că apreciază "potenţialul unui câștig bun" mai mult decât au făcut-o bărbaţii – dar nu au clasat atracţia fizică sau statutului socio-economic printre considerentele lor de top.

Oamenii sunt într-adevăr mincinoși. Experimente care nu se bazează pe capacitatea de autoreglare arată că atractivitatea fizică este fără doar şi poate foarte importantă atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Starea, oricum ai vrea să o măsori: venit, educație, etc., este de multe ori nu cu mult în urmă. În studiile de dating, care ajung mai aproape de intențiile reale, atractivitatea fizică și potențialul de câștig „iau fața” atracției romantice.

În timp ce oamenii au tendinţa de a prefera persoane similare cu ei în termeni de trăsături, cum ar fi religiozitatea sau organizarea gorspodăriei, atunci când vine vorba despre frumuseţe şi venituri, majoritatea le acordă o importanţa infinit mai mare. Pe baza acestor trăsături, oamenii par să aspire la parteneri cu un rang mai mare decât ei înșiși. Şi nu vor un partener văzut ca un jackpot.

Exemplul clasic este cel cunoscut în sociologie ca "schimb al standardului de frumuseţe" – atunci cînd o persoană atractivă se căsătorește cu o persoană bogată sau puternică și ambele câștigă. Este povestea clasică a unui miliardar polimat în vârstă care a suferit arsuri grave pe fața şi care se căsătorește cu un model în costum de baie care nu este în stare să găsească Parisul pe hartă, dar care vrea într-adevăr să meargă acolo, pentru că este romantic.

Tot ce ai nevoie sunt banii sau puterea, spune definiţia, iar iubitele frumoase să se prezinte pentru a te lua.

Când Homer Simpson s-a făcut de 300 de kilograme din cauza excesului de zahăr, instinctul său i-a spus să transforme totul în avere și prosperitate sexuală. "În America", a spus el, pe jumătate adormit după o noapte petrecută de pază în curtea casei, "în primul rând veți obține zahărul, apoi puterea şi apoi veți obține femeia." Practic se face o referire la filmul Scarface. În film, a se citi "bani" în loc de "zahăr”, dar atât Simpson cât și Tony Montana, personaj interpretat magistral de Al Pacino, au luat-o razna la modul definitiv.

Elizabeth McClintock, sociolog al Universităţii Notre Dame din Indiana, SUA, a facut cercetări exhaustive pe ideea schimbului de trăsături umane. Studiul ei a fost publicat luna trecută în American Sociological Review, pe baza datelor a 1507 de cupluri în diferite stadii de relații, inclusiv întâlnire, concubinaj și căsătorie. "Schimbul de frumuseţe, în cultura populară selectarea romantică a partenerului ca un proces de piață competitiv", a scris McClintock, "este o concepție larg acceptată atât în ​​cultura populară cât şi în mediul academic." Sociologul american se referă în mod special la versiunea de genuri ", în care un bărbat potent financiar apare alături de o frumoasă "soție trofeu".

Dar McClintock a constatat ca în afară de magnaţii bolnavi și de Donald Trump, în lume practic aceasta practică nu există. În cazul în care se produce, nu rezistă. Forța dominantă a partenerelilor este universal valabil potrivirea.

Ceea ce pare a fi un schimb de frumuseţe din punctul de vedere al situaţiei socio-economice nu este de multe ori un schimb, scrie McClintock: femeie de succes alături de un bărbat de succes, și femeile cu sex-appeal alături de barbati cu sex-appeal.

Deoarece oamenii cu statutul socio-economic ridicat sunt, în medie evaluaţi ca fiind mai atractivi punct de vedere fizic decat oamenii de statut inferior, multe corelații între apariția unui partener și statutul celuilalt partener sunt false și interpretate greșit.

"Femeile petrec mult mai mult timp încercând să arate bine decât barbatii", a spus McClintock. "Asta creează o mulțime de inconcordanţe în aceste date. Dacă nu le iei în considerare vei vedea că există o mulțime de bărbaţi care au ca partenere femei care arată mai bine decât ei, doar pentru că, în medie, femeile arată mai bine.

Barbaţii ridică de obicei ştacheta în privinţa atractivităţii. Și bărbaţii câștigă mai mult decât femeile, astfel că femeile ridică ştacheta în privinţa veniturilor. Trebuie să luați în considerare aceste lucruri înainte de a concluziona că femeile îşi tranzacționează frumusetea pentru bani."