"Sunt semnale clare de prudenţă. Reducerea atât de dramatică a dobânzii înseamnă foarte clar o uşoară îngrijorare despre prospectele de creştere economică regionale, locale şi mondiale. Eu nu le văd pro creditare şi nu sunt de acord cu un preţ mic al creditului, preţ mic al riscului pro creditare. Este o abundenţă de lichiditate care vine la pachet cu rezerve minime obligatorii foarte mici care are un singur mesaj", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, abundenţa de lichiditate nu este pro creditare.

"Este o problemă în zona mesajelor de confort, de amenajare şi de persuasiune. Asta face banca centrală astăzi. Încearcă să convingă publicul investitor local şi internaţional, deţinătorii de bonduri, că este foarte multă lichiditate. Cred că "vântul rece" care bate dintre Mediterana contează în ecuaţie. Reducerile de dobândă astăzi nu înseamnă protecţie de monedă cum probabil vedeam acum doi ani. Ai o monedă deja suficient de apreciată şi de puternică şi înseamnă clar un mesaj de îngrijorare sau de prudenţă, probabil excesivă. Este o combinaţie teribilă de hiper lichiditate cu insolvabilitate", a explicat profesorul ASE.

El apreciază că debitorii sunt lichizi iar valorile de piaţă ale activelor finanţate sunt în linie cu valoarea prezentă a datoriei.

"Acum, în coada crizei, am rămas în această postură în care o parte importantă din debitori, persoane fizice şi juridice, sunt hiper lichizi şi uşor insolvabili pentru că valorile de piaţă ale activelor finanţate altă dată sunt în linie cu valoarea prezentă a datoriei şi atunci ai o combinaţie care îndeamnă la un maxim de prudenţă. Eu citesc uşor îngrijorare asta. Bate un "vânt rece" dinspre Mediterana, de la Grecia probabil, e mult prea relaxată politica fiscală, politica monetară ultra relaxată. Ia uite ce combinaţie este asta", a mai precizat Mitroi.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 7 mai 2015, potrivit unui comunicat al BNR.

De asemenea, Banca Centrală a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, şi menţinerea la 14% a celor aplicabile pasivelor în valută, începând cu perioada de aplicare 24 mai – 23 iunie 2015.

AGERPRES