"Ministrul Finanţelor Publice a avut o serie de întâlniri care au vizat discuţii despre strategia fiscal-bugetară 2017-2019, dând asigurări că România îşi va menţine deficitul bugetar sub 3% în 2017 şi 2018. Agenda delegaţiei române a cuprins şi întâlniri cu reprezentanţii Băncii Mondiale (BM), ministrul Ionuţ Mişa apreciind sprijinul Băncii în convenirea celor mai eficiente soluţii pentru depăşirea obstacolelor întâmpinate în implementarea proiectelor susţinute din împrumuturile incluse în portofoliul actual", informează MFP. 

Potrivit reprezentanţilor ministerului, un element important al discuţiei l-a reprezentat cel referitor la proiectele mari de infrastructură. 

"Astfel, ministrul român de Finanţe a discutat cu vicepreşedintele BM, Cyril Muller, în vederea unei finanţări pentru autostrada Ploieşti – Braşov. Banca şi-a declarat sprijinul, urmând să demareze deja prima misiune tehnică începând cu data de 30 octombrie 2017. Un alt punct important al discuţiei s-a referit la implicarea activă a specialiştilor BM, împreună cu alte instituţii financiare internaţionale, în privinţa celor 8 spitale regionale pe care autorităţile române le consideră o prioritate pentru cetăţeni", menţionează sursa citată. 

Mişa a precizat, în cadrul întâlnirii, că obiectivele de dezvoltare urmărite în cadrul proiectelor actuale sunt în continuare prioritare, inclusiv prin prisma impactului acestora asupra îndeplinirii obiectivelor Programului de Guvernare. 

"În privinţa noilor proiecte, avem în vedere clarificarea ariilor de interes/obiectivelor care pot beneficia de asistenţă tehnică şi/sau financiară a Băncii, plecând de la priorităţile prezentate de Guvernul României", a susţinut oficialul român. 

Cu ocazia prezenţei la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Grupului Băncii Mondiale, ministrul Ionuţ Mişa a participat la o masă rotundă cu reprezentanţii unor companii membre ale Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO). Oficialul român a precizat că România oferă oportunităţi multiple companiilor americane, în special în domenii precum apărarea, cercetarea – dezvoltarea, domeniul sănătăţii sau infrastructura, invitând companiile prezente la reuniune "să exploreze noi posibilităţi de extindere a activităţilor lor din ţara noastră". 

Programul ministrului român la Washington a inclus, totodată, întâlniri cu reprezentanţi ai Constituentei Olandeze (din care face parte şi România), cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), dar şi cu cei ai IFC. 

Ministrul Finanţelor Publice a fost însoţit la Washington de secretarii de stat cu atribuţii pe relaţia cu instituţiile financiare internaţionale şi fiscalitate.

AGERPRES