"Legislaţia astăzi prevede că acest tip de informaţii se încadrează la secretul fiscal, indiscutabil dumneavoastră ca membri ai comisiei aveţi dreptul şi aveţi acces la aceste informaţii, dumneavoastră apreciind ulterior dacă puteţi sau nu să le transmiteţi mai departe din acest punct de vedere. Noi am transmis aceste informaţii conform cererilor dumneavoastră. În lista cu băncile pe care le-aţi văzut acolo sunt astăzi şi bănci care se află în procedura de insolvenţă sau unele dintre ele în procedura de faliment, dar din punct de vedere fiscal pentru noi sunt companii active. Noi monitorizăm din punct de vedere fiscal toate societăţile care depun declaraţii fiscale, la termenele stabilite de lege. (…) La unele dintre societăţi veţi observa că se mai plătesc impozite pe salarii, în funcţie de stadiul activităţii la fiecare dintre bănci (…) Poate exista şi o situaţie particulară în care unul dintre agenţii economici să atace în instanţă faptul că a fost divulgată o situaţie care ţine de secretul fiscal", a afirmat Mişa la Comisia economică a Senatului. 

Ministrul a subliniat că informaţiile vor fi date "sub rezerva păstrării secretului fiscal, fiecare dintre membrii Comisei asumându-şi informaţiile primite". 

El consideră că opinia publică ar trebui să aibă acces la "situaţia fiscală a unei astfel de companii cu care interacţionează în mod curent", dar că legislaţia trebuie modificată în acest sens. 

"Că este important şi e necesar ca opinia publică să aibă acces la informaţii (…) şi eu sunt de acord. Probabil legislaţia va fi modificată în viitor, probabil cineva va avea o iniţiativă din acest punct de vedere, astfel încât cetăţeanul să aibă dreptul să ştie care este situaţia fiscală a unei astfel de companii cu care interacţionează în mod curent şi unde poate exista riscul ca acel cetăţean să fie prejudiciat. Până se vor produce aceste modificări noi trebuie să păstrăm secretul fiscal în relaţia cu presa şi ceilalţi terţi", a explicat Mişa. 

Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a precizat că se va decide în Comisie dacă va fi adresată o nouă cerere Ministerului de Finanţe pentru a intra în posesia unor date financiare privind băncile care nu ar fi plătit impozit de profit, cererea urmând să fie reformulată, sub menţiunea că secretul fiscal va fi păstrat. 

"Vom decide aici la Comisie ceea ce vom face cu această listă, dacă se încadrează sau nu la secretul fiscal, dacă avem dreptul sau nu să o comunicăm populaţiei, eu rămân la convingerea că dacă o bancă pierde de 5 sau 10 ani e dreptul cetăţeanului să decidă dacă îşi mai ţine banii la acea bancă sau nu", a spus Zamfir. 

SURSA: Agerpres