Nuyina, un spărgător de gheaţă uriaş comandat de Australia şi construit la Galaţi în România, a făcut primul pas în apă, trecând testul critic de plutire. Operaţiunea a durat două zile şi a presupus pomparea unui volum de apă ca pentru umplerea a 50 de piscine de dimensiuni olimpice din Dunăre în docul său uscat, ridicând nivelul apei cu şase metri. 

Managerul Programului de Modernizare din cadrul Diviziei Antarctice Australiene, Rob Bryson, s-a declarat mulţumit că primul test al navei a fost efectuat conform planului. Nava cântăreşte în prezent 10.000 de tone, dar va ajunge la 25.000 la finalizarea lucrărilor şi cu toate dotările la bord 

Conform Agerpres, care citează presa australiană, în 2017, au început lucrările în Şantierul Naval Damen Galaţi la acest spărgător de gheaţă destinat Diviziei Antarctice Australiene (Australian Antarctic Division – AAD). Australia doreşte să folosească nava pentru explorarea apelor din Antarctica. „Există încă şase punţi de terminat, inclusiv toate zonele de cazare, toate laboratoarele ştiinţifice, puntea navei şi stâlpii de sus”, potrivit lui Bryson. 

Până la sfârşitul anului viitor vor fi testate capacităţile de spargere a gheţii. „Îi vom testa abilităţile de spargere a gheţii în largul Norvegiei”, a precizat el. 

Nava de două miliarde de dolari urmează să înlocuiască Aurora Australis până în 2020 şi se aşteaptă să aibă o durată de viaţă de 30 de ani, precizează postul de televiziune australian, în ediţia sa online abc.net.au