În fapt este vorba de declarațiile unor oficiali AVAS din care reiese că activele evaluate la circa 10 milioane euro vor fi transferate către o nouă companie, „care va fi controlată integral de statul român”. Ceea ce ar fi ilegal, deoarece minoritarii (cu un total de circa 3% din vechea companie) au dreptul la o parte din aceste active.
„AIPC solicită Guvernului României, în subordinea căruia se află AVAS, să nu permită AVAS să aducă atingere drepturilor câștigate ale acționarilor minoritari, care, potrivit Legii nr. 36/2008, trebuie să fie acționari împreună cu statul român în noua societate comercială ce urmează să fie creată în urma procesului de restructurare”, se arată în comunicatul AIPC.
Acționarii atrag atenția și că „încheierea preconizată a actului adițional la contractul de privatizare și modificarea condițiilor inițiale de privatizare va duce foarte probabil la afectarea premiselor avute în vedere de către Comisia Europeană la emiterea Deciziei sale din 27 februarie 2008 privind ajutorul de stat pe care România l-a pus în aplicare în favoarea întreprinderii Automobile Craiova”.
Oficialii Ford România au declarat, în urmă cu o lună, că vor face tot ce trebuie pentru ca activele prevăzute în contractul de privatizare să fie transferate foștilor acționari. Ceea ce înseamnă că statul român va fi cel care va decide dacă minoritarii vor beneficia de pe urma acestui transfer sau nu.