„Sursa de terenuri pentru arendare se cam termină în România. În 2012 problema arendării şi a surselor de arendare nu vor fi uşor de rezolvat, mai ales pe fondul presiunii care vine de la investitori străini, care vor să lucreze cu suprafeţe mari”, a spus Tabără.
El a dat exemplul firmei portugheze care a făcut fabrica de ulei de la Lehliu Gară, care lucrează pe 27.000 hectare, având peste 3.000 hectare de irigaţii făcute, totul pe cont propriu.
„Există și cazuri de investitori străini care au luat terenuri doar pentru subvenții, fără să le lucreze. În mare parte se lucrează, totuși, terenurile”, a arătat ministrul.
El este reticent când vine vorba despre vânzarea pământului către străini. „Nu vom deschide piaţa faţă de nerezidenţi în România. Avem în domeniul acesta o legislaţie pe domeniul acesta al pieţei funciare din 1993. Nu pot face moratoriu când noi nu avem niciun fel de legislaţie pe problema vânzării către nerezidenţi. Astfel că investitori da, concesiune da, producţie da, piaţă da, dar, dincolo de asta, proprietăţi funciare nu. Şi aici mă refer doar la nerezidenţi.
Ungurii nu vând deloc străinilor, şi totuşi au străini care au cumpărat prin cetăţeni maghiari. Ungurii, cehii, polonezii şi slovacii au avut un moratoriu pentru a nu înstrăina terenurile către străini, iar noi i-am susţinut”, a precizat Tabără.