Potrivit acestuia, proiectul suprateran ar putea fi de zece ori mai ieftin şi mult mai eficient.

"1,2 miliarde de euro cât este estimarea pentru această Magistrală 6, între Aeroportul Otopeni şi Gara de Nord, mi se pare o sumă uriaşă şi nu cred că vom avea vreodată pasageri pentru ca această linie să fie eficientă. Dacă această magistrală nu va face decât legătura între Aeroportul Otopeni şi Gara de Nord, vreau să vă gândiţi că nivelul maxim de pasageri pe care îl poate avea este reprezentat de nivelul maxim de pasageri al aeroportului. Dacă faceţi o comparaţie cu nivelul de pasageri pe care îl are pe un tronson similar Metrorex, veţi vedea că este de vreo 100 de ori mai mare", a explicat, miercuri, Relu Fenechiu, într-o conferinţă de presă.

Deşi situaţia este ”uşor delicată", întrucât există un contract cu japonezii, şeful de la Transporturi a spus că vrea să propună Executivului înlocuirea Magistralei 6 cu un proiect suprateran.

"Vreau să propun Guvernului să înlocuim acest proiect cu unul suprateran, pentru că avem infrastructură feroviară până aproape de Aeroportul Otopeni şi am putea prelungi această infrastructură şi, eventual, să o introducem în subteran în zona aeroportului şi să avem o legătură de 10 ori mai ieftină şi care să parcurgă această distanţă într-un timp similar", a precizat el.

Şeful de la Transporturi a subliniat că ideea noului proiect este a sa, nefiind încă discutată cu premierul Victor Ponta şi nici cu alţi membri ai Guvernului.

"Este doar o idee a mea, nu am discutat-o încă în amănunt nici cu premierul, nici cu ceilalţi. O să vedem dacă ea este fezabilă", a conchis Relu Fenechiu.

În ceea ce priveşte Magistrala 5 de metrou, oficialul de la Transporturi a reamintit că s-a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru finanţarea lucrărilor din fonduri europene.

"Am reuşit performanţa finanţării infrastructurii pentru metroul bucureştean din fonduri europene. Din acest motiv, suntem în discuţii cu companiile care lucrează pe întreaga Magistrala 5 – Astaldi şi Max Boegl – pentru a vedea dacă dumnealor consideră că pot să continue aceste contracte după normele şi exigenţele CE. După cum ştiţi, Comisia Europeană ne cere contracte clare, fără ordine de variaţii mari, lucrări de calitate şi executate în timp. Dacă îşi vor asuma aceste lucruri cele două companii, cu siguranţă, în cel mai scurt timp, vom demara activitatea pe bani europeni. Dacă nu, nu", a conchis ministrul Relu Fenechiu.
Sursa: Agerpres