Ioan Rus a declarat azi într-o conferinţă de presă, că în cadrul măsurilor menite să grăbească aderarea la Schengen se numără şi ridicarea la rang de inspectorat a oficiului pentru imigrări.

"Eu sper ca în această toamnă să obţinem aderarea la Schengen pe câteva chestiuni plecând de la traficul aerian. Cel terestru cu siguranţă nu se va putea obţine în cursul acestui an, sperăm anul viitor. Vor exista discuţii cu colegii din Consiliul justiţiei şi afacerilor interne în perioada următoare, vom vedea. Din punct de vedere tehnic, România are îndeplinite condiţiile, lucru care a fost constatat de partenerii noştri. Noi avem o frontieră în acest moment, probabil că una dintre cele mai moderne dintre toate ţările cu frontiere exterioare ale UE. (…)Vom transforma Oficiul român pentru imigrări în inspectorat general. Îi ridic gradul la inspectorat general astfel încât am argumente suplimentare că facem ceva", a menţionat Ioan Rus.

O altă măsură se referă la formarea de echipe internaţionale în punctele de frontieră ale României, pentru a fi eliminate suspiciunile de corupţie.

”Am propus şi preşedintelui Comisiei de relaţii externe a Parlamentului francez şi unor ambasadori – ca să nu se mai poată spună că poliţistul de frontieră român sau vameşul român este corupt, incorect – ca în punctele de frontieră să funcţioneze brigăzi mixte. Adică, decât să îmi tot spui dumneata că eu, românul, sunt corupt, că această corupţie din frontieră îţi provoacă dumitale o pagubă de o mie de lei, dă o sută de lei -că atât ne-ar costa- un belgian, un francez, un italian şi un englez care stau lângă mine la un punct de frontieră pe relaţia cu Moldova, să spunem. Şi atunci controlăm toţi trei. Ne costă mai puţin decât eventuala fraudă sau traficul transfrontalier care se face. Atunci, ne asumăm cu toţii. Dacă suntem corupţi, eşti şi tu austriacul, şi tu germanul, şi eu românul, că eram toţi trei în schimbul acela, nu se poate vorbi numai despre mine. Asta este o propunere cu care încercăm să stimulăm acest proces", a mai spus Ioan Rus.