''Nu dorim ca acest summit să fie cel al confruntării. Dimpotrivă, vrem dialogul'', a declarat Ayrault într-o conferinţă de presă comună cu Lavrov, reiterându-şi dorinţa privind organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO/Rusia. 

Această instanţă de consultare şi cooperare între Moscova şi NATO nu s-a întrunit decât o dată din 2014, din cauza crizei provocate de conflictul ucrainean. 

De la anexarea Crimeii de către Moscova şi de la conflictul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, NATO a început o întărire militară fără precedent în Est, pentru a atenua temerile fostelor ţări din blocul sovietic care sunt neliniştite din cauza intenţiilor Rusiei. 

''Suntem foarte preocupaţi în legătură cu dezvoltarea potenţialului militar al NATO la frontierele noastre. Toate aceste chestiuni trebuie discutate într-o sinceritate absolută'', a răspuns Lavrov. 

Cei doi responsabili au dat asigurări că vor să facă să avanseze dialogul dintre Franţa şi Rusia şi să continue dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale. 

''Relaţiile noastre bilaterale sunt intense, îndeosebi în domeniul cultural. Avem relaţii economice puternice şi durabile, există multe perspective. Aplicarea de către Rusia a acordurilor de la Minsk (privind încetarea focului) ar permite o ieşire din sancţiunile'' adoptate de către Uniunea Europeană împotriva Moscovei, a repetat Ayrault. 

La rândul său, Lavrov a dat asigurări că vrea avansarea procesului politic şi estimează că o soluţie presupune ''contacte directe'' între Kiev şi reprezentanţii separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

AGERPRES