Ministrul Culturii susține că au fost făcute modificări substanţiale la ordonanţa privind reducerea cheltuielilor

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat sâmbătă, în legătură cu ordonanţa privind reducerea cheltuielilor, că aceasta a beneficiat de modificări consistente. Acestea au venit în direcția protejării instituţiilor de cultură. Ministrul a precizat că ele vor fi ajutate să îşi eficientizeze activitatea.

Turcan s-a referit și la actul normativ care prevede comasarea instituţiilor de cultură cu mai puțin de 50 de angajaţi. Ea a declarat că a fost introdusă o excepție. Nu vor fi incluse instituțiile înfiinţate prin legi date de Parlament şi cele care funcţionează pe bază de donaţii sau susţin identitatea naţională să nu fie comasate.

„Am avut un dialog permanent şi cu ministrul Finanţelor şi cu prim-ministrul, astfel încât partea de cultură să fie încadrată în obiectivul general de a eficientiza anumite instituţii şi de a ne apropia de public”, a afirmat Raluca Turcan, la Digi 24.

Ministrul Culturii a precizat că nu se dorește desființarea instituțiilor de cultură. Ea a explicat totodată modificările substanțiale care vor garanta siguranța și eficientizarea acestora.

„Ordonanța a beneficiat de modificări consistente, astfel încât să avem garanţia că instituţiile de cultură nu sunt puse în pericol, ci, dimpotrivă, sunt ajutate să îşi eficientizeze şi să se deschidă către către public, să şi eficientizeze activitatea. De ce vă spun lucrul acesta odată?

Pentru că am reuşit să în dialogul cu ministrul Finanţelor şi cu prim-ministru, să eliminăm acea referire legată de finanţarea instituţiilor de cultură în subordinea autorităţilor locale, care era limitată iniţial la un procent, în funcţie de veniturile proprii”, a mai spus Turcan.

Comasările instituțiilor de cultură cu sub 50 de angajați vor fi făcute până la 1 ianuarie 2025

raluca turcan
SURSA FOTO: Facebook, Raluca Turcan

Despre comasarea unor instituţii de cultură, dacă există sub 50 de angajaţii, excepția introdusă se referă la instituţiile de cultură înfiinţate prin legi de către Parlament sau cele care funcţionează pe baza de donaţii sau susţin identitatea naţională să fie exceptate de la comasare. Drept urmare, comasările vor fi realizate până la termenul de 1 ianuarie 2025.

„După aceea, în legătură cu subiectul comasare instituţii de cultură, dacă există un număr de angajaţi sub 50, aici am reuşit să introducem o excepţie. Instituţiile de cultură care sunt înfiinţate prin legi de către Parlament sau care funcţionează pe bază de donaţii sau au un caracter unic şi susţin identitatea naţională să fie exceptate de la comasare, iar dacă mai sunt situaţii în care este nevoie să se intervină, să putem să o facem pe bază de memorandum, să spunem. Acestea sunt preocupările cele mai mari şi, de asemenea, mai era o grijă”, a completat Raluca Turcan.

Ministrul Culturii anunță că nu va crește TVA-ul pe piața de carte

În ceea ce privește creșterea TVA-ului, Turcan a precizat că a fost bătută în cuie să nu fie crescut TVA-ul la carte, nici la bilete pentru spectacole şi concerte.

„În negocierile cu Ministerul Finanţelor, reducerea cheltuielilor a fost unul din primele aspecte discutate. Şi am bătut în cuie să nu crească TVA la carte, să nu crească TVA la bilete pentru spectacole şi concerte, astfel încât să stimulăm consumul de cultură şi să creştem accesul la cultură”.

Ministrul a adăugat că este preocupată în mod special de piața de carte și de accesul la cultură.

„Mai mult decât atât, pentru că mă preocupă ce se întâmplă cu cititul, cu accesul la cultură în România, ministerul poate să deruleze anual nişte programe culturale, care au un plafon care variază, iar anul acesta proiectul cel mare de acces la cultură l-am făcut pe lectură şi pe stimularea cititului şi editurii de carte”, a precizat Raluca Turcan.