Astăzi Cătălin Predoiu este criticat de o parte din presă pentru propunerile pe care le-a făcut pentru șefia parchetelor. Și totuși este pentru prima dată când această procedură este complet transparentă, o noutate pentru administrația noastră. Mai mult decât atât pare că în sfârșit procurori non-vedetă reușesc să ajungă în funcții cheie. O altă noutate.

Oameni noi în funcții vechi

Cătălin Ranco Pițu este propus ca şef al Secţiei parchetelor militare. Față de contracandidații săi, el are cel mai mic grad, deși are o vechime în magistratură de peste 20 de ani. Este cel mai tânăr dintre toți, iar la interviu a fost mult mai convingător decât patru generali care își doreau aceeași poziție. Pițu este prim procuror militar adjunct la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar din Timişoara.

Mădălina Scarlat este propusă pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA. Pentru funcţia de adjunct al procurorului general a fost propusă Maria Magdalena Militaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, iar pentru funcţia de şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la PICCJ – Adriana Denisa Cristodor. Toate cele trei doamne au impresionat la interviu și au o pregătire foarte bună în domeniu, fiind recunoscute în branșă pentru performanțele lor.

Dacă Laura Codruța Kovesi a ajuns procuror european, deși atunci când a fost numită la 28 de ani, procuror general, avea un CV foarte slab, poate că aceste noi numiri puternice ca experiență și studii vor aduce Justiția română la locul ei și o vor îndrepta spre normalitate mai repede. Într-adevăr au ieșit din scenă foarte mulți discipoli ai fostei șefe a DNA, ceea ce a creat un val de nemulțumire, dar poate tocmai acest lucru va schimba lucrurile în bine.

Să ne amintim doar că Daniel Horodniceanu a terminat studiile la o facultate privată care s-a deființat, iar procurorul Portocală la fel. Aceste noi numiri sunt susținute și de bibliorafturile cu lucrări depuse, care atestă calitatea profesională superioară. Poate în sfârșit România va funcționa și pe principiul „cine are carte, are parte”.

Performanțele profesionale ale lui Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției, este de profesie avocat. El și-a înființat propriul cabinet în anul 1996, cu doar doi oameni, care a performat de la an la an. În anul 2008, când a fost numit prima dată ministru, avea deja o firmă cu 50 de avocați.

În anul 2007, catalogul Martindale Hubell l-a listat ca leading attouney (cel mai bun avocat) în România la specializarea drept comercial/fuziuni și achiziții. Ca profesor universitar a primit premiile Simion Bărnuțiu al Academiei Române și Premiul IL Georgescu al Uniunii Democrate a Juriștilor din România.