"Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a condus ieri ultima şedinţă a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale în cadrul căreia s-a analizat stadiul îndeplinirii sarcinilor prevăzute în calendarul acţiunilor de pregătire a scrutinului din 5 iunie şi au fost dispuse ultimele măsuri organizatorice pentru buna desfăşurare a alegerilor, toate aceste activităţi fiind în termen. Ministrul Petre Tobă a cerut structurilor MAI maximă fermitate în aplicarea legii şi operativitate în intervenţia la solicitările cetăţenilor, astfel încât votarea să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi legalitate", a afirmat Dajbog, într-o declaraţie de presă, mai scrie Agerpres.

Ea a menţionat că, pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine publică la toate cele 18.616 de secţii de votare, urmând ca duminică dimineaţă aceste locaţii să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

"Astăzi, efectivele MAI vor asigura măsurile specifice de protecţie pe timpul transportului către secţiile de votare a buletinelor de vot, ştampilelor cu menţiunea VOTAT, timbrelor autocolante şi a celorlalte materiale electorale. În această după-amiază, la ora 18,00, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare împreună cu ceilalţi membri trebuie să fie prezenţi la sediile secţiilor de vot pentru a lua măsurile necesare pentru organizarea operaţiunilor de votare. De asemenea, preşedintele secţiei de votare dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot şi ia măsuri de îndepărtare a materialelor de propagandă electorală de orice tip din interiorul şi de pe clădirea în care se află secţia de votare", a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Monicăi Dajbog, duminică, la ora 6,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele de vot, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare, după care închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

"Vreau să subliniez rolul deosebit de important al preşedinţilor secţiilor de votare în cazul semnalărilor sistemului de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, în special în situaţiile de posibil vot multiplu. În cazul acestor semnalări ale sistemului, în conformitate cu deciziile BEC, preşedinţii au obligaţia de a sesiza angajaţii MAI care asigură paza secţiilor de votare. Poliţia va răspunde la toate aceste sesizări", a spus Dajbog.

Ea a menţionat că pentru buna derulare a alegerilor vor fi angrenaţi 65.815 de angajaţi ai MAI, astfel: pentru protecţia secţiilor de vot au fost mobilizaţi 23.453 de angajaţi ai MAI, iar 30.067 de poliţişti şi jandarmi pentru menţinerea ordinii publice atât în proximitatea secţiilor de votare, cât şi pe raza localităţilor; pentru intervenţia la evenimente au fost constituite echipe operative alcătuite din 4.682 de specialişti. În rezervă sunt pregătiţi să intervină 7.613 lucrători, a precizat Dajbog, potrivit Agerpres.

"Aşa cum s-a dispus şi în videoconferinţa condusă ieri de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, aceeaşi echidistanţă în aplicarea legii va fi menţinută şi astăzi şi mâine, în ziua alegerilor", a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.